Upozornění: Z důvodu nemoci bude pobočka Praha - Palmovka ve dnech 29 a 30 dubna otevřená pouze do 15:00. Pro komunikaci využijte výhradně e-mail, telefonická komunikace bude výrazně omezena. Děkujeme za pochopení.

Jak vyrobit ptačí budku? Zvládnete to v 10 jednoduchých krocích

06. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Ptačí budky jsou skvělými úkryty pro ptáčky v zimě a mají několik dalších důležitých funkcí. Ptáčkové mohou v budkách bezpečně hnízdit a mohou vám pomoci zbavit škodlivého hmyzu v blízkosti vašeho obydlí. Navíc se jedná o krásnou dřevěnou dekoraci na zahradu, která slouží k ochraně přírody. Máme pro vás jednoduchý návod, jak vyrobit ptačí budku za pár minut.
Jak vyrobit ptačí budku? Zvládnete to v 10 jednoduchých krocích

Obsah článku

Potřebný materiál

  • dřevěné prkno o tloušťce 2,5 cm (stěny)

  • dřevěný panel o tloušťce 1,5 cm (střecha)

  • dřívka pro vnitřní podporu o rozměrech přibližně 2,5x2,5 cm

Rozměry

  • šířka 15 cm

  • hloubka 15 cm

  • výška 25 cm

  • průměr vstupního otvoru 4 cm 

Nástroje 

Budete-li postupovat podle následujících jednoduchých kroků, podaří se vám postavit budka, kterou budou všichni obdivovat. Jedná se o výrobek ze dřeva pro začátečníky, s kterým si hravě poradí všichni kutilové. Zde je návod na výrobu ptačí budky.

  1. Rozmyslete si plán: Chcete stavět budku pro sýkorky nebo ptačí budku pro kosa? Určete si, jaký druh ptáků chcete na svou zahradu přilákat a podle toho zvolte vhodný design. Nakreslete technický nákres ptačí budky na papír s přesnými rozměry a tvarem výrobku. Obrysy z nákresu přeneste na dřevo pro přesnější představu a řezání.

  2. Změřte a nařežte dřevo podle plánu: Chcete-li, aby byla budka sestavená z přesně naměřených kousků, které jsou hladké a bez závad, můžete použít aku hoblíky, které dokonale vyhladí povrch dřeva.

  3. Vyvrtejte do dřeva otvory: Abyste mohli stěny a střechu budky pohodlně spojit, pomozte si děrovkami, které vám urychlí proces vrtání otvorů do dřeva.

  4. Začněte šroubovat: Nyní je čas sešroubovat jednotlivé části budky k sobě. Urychlete a usnadněte si práci s aku vrtacím šroubovákem. Nejprve sestavte stěny budky dohromady. Poté jejich vnitřní část olemujte lištami, které posílí celkovou konstrukci budky.

  5. Vytvořte dno budky: Ke stěnám připevněte dno, které můžete z vnější strany olemovat lištami. Díky tomu zvýšíte odolnost ptačí budky proti nepříznivému počasí. 

  6. Vytvořte střechu: Z dřevěného panelu sestavte střechu, kterou připevněte ke stěnám budky. Ujistěte se, že je střecha zešikmená, aby po ní mohla stékat voda a nedržela se zbytečně dlouho ve dřevě, které by díky tomu mohlo hnít a plesnivět.

  7. Vyvrtejte otvor: Pomocí děrovek vytvořte do jedné stěny budky otvor, kterým budou ptáčci chodit dovnitř. Velikost otvoru je nutné přizpůsobit různým druhům ptáků. Tyto rozměry najdete v článku níže. 

  8. Ošetřete svůj výrobek: Aby budka co nejdéle vydržela, vřele vám doporučujeme natřít ji lakem na dřevo nebo použít barvu na dřevo, která ochrání materiál před sluncem, mrazem i vlhkem. Předtím, než lak použijete, dřevo vyhlaďte hoblíkem – barva tak k povrchu lépe přilne.

  9. Připevněte budku na vhodné místo: Budku můžete pověsit nebo postavit kamkoliv, jen se ujistěte, že se jedná o místo, které je pro ptáky bezpečné a snadno dostupné. Budka by měla být také viditelná, aby ji ptáci jednoduše našli.

  10. Pravidelně ptačí budku kontrolujte: Tím, že jste budku vytvořili a připevnili, vaše práce nekončí. Výrobek je nutné pravidelně kontrolovat, občas přelakovat nebo vyčistit, aby byla vždy připravena pro nové ptačí návštěvníky.


Rozměry otvorů do budek pro ptáky

Druh ptáka

Průměr otvoru v cm

Strakapoud

5–8 cm

Datel

7–8 cm

Sýkora

3–5 cm

Vlaštovka

10 cm

Sova

20 cm

* Vlaštovky potřebují specifický typ budky, který má otevřenou horní část a větší otvor. Díky budce umístěné na místě, kde ji chcete mít, můžete předejít znečišťování prostor, kde si vlaštovky obvykle hnízda staví, jako je oblast vchodových dveří, pod střechou, kolem balkonu apod.

Rozměry ptačí budky

Druh ptáka

Rozměry budky (š x h x v)

Strakapoud

20 x 20 x 60 cm

Datel

20 x 20 x 60 cm

Sýkora

15 x 15 x 25 cm

Vlaštovka

15 x 15 x 20 cm

Sova

40 x 40 x 60 cm

 

Typy budek

Výroba ptačích budek je závislá na tom, pro koho je stavíte. Podívejte se, jaké požadavky mají různí ptáci. 

  • Sýkora: menší dutina pro hnízdění, menší vstupní otvor

  • Strakapoud: větší, vyšší budka, pevné stěny, větší vstupní otvor, odolná konstrukce

  • Datel: středně velký vstupní otvor, odolná konstrukce, pevné stěny, vyšší budka

  • Vlaštovka: otevřená budka ze dvou stran, šikmá střecha

  • Sova: větší rozměr budky, velký vstupní otvor, prostorný interiér

  • Holub: větší rozměr budky, široký vstupní otvor

  • Špaček: menší rozměr budky, vstupní otvor ve tvaru písmene „U“

Jak postavit krmítko pro ptactvo

Krmítko je skvělým způsobem, jak pomoci k jídlu různým druhům ptákům zvláště v zimních měsících. Ať už chcete postavit krmítko pro sýkorky nebo krmítko pro ptáčky na noze, přinášíme vám univerzální návod, kterým se můžete při svém tvoření řídit. 

Potřebný materiál

  • dřevěné prkno o tloušťce 2,5 cm

  • dřívka pro vnitřní podporu o rozměrech přibližně 2,5x2,5 cm

  • šrouby, hřebíky

  • drátěná mřížka pro držení potravy

  • šroubovák nebo vrtačka (TIP: Jak vybrat vrtačku)

  • provaz nebo ocelový drát k zavěšení

  • potrava: slunečnicová semínka, vlašské ořechy a další

Typy krmítek a jejich rozměry 

Druh krmítka

Rozměry krmítka (š x h x v)

Krmítko na semena

25–30 x 25–30 x 20–30 cm

Krmítko na ovoce a bobule

25–30 x 25–30 x 10–15 cm

Krmítko na tuk

10–15 x 5–10 x 10–15 cm

Krmítko na ořechy

průměr 10–15 cm

Krmítko pro větší ptáky

30–40 x 30–40 x 5–10 cm

 

  1. Udělejte si plán: Plán i s rozměry nakreslete na papír, zvolte tvar, velikost a typ potravy, který chcete do krmítka umístit. 

  2. Ořežte dřevo: Podle náčrtu uřízněte potřebně velké dřevěné díly, k čemuž můžete použít elektrickou pilu

  3. Vytvořte rám: Kolem dna krmítka ze dřeva vytvořte rám z lišt, což zajistí pevnost krmítka a zabrání vypadávání potravy z krmítka. 

  4. Do krmítka umístěte drátěnou mřížku: Na jednu stranu krmítka umístěte mřížku, která slouží jako držátko na potravu. 

  5. Vytvořte střechu: Abyste ochránili potravu před větrem, deštěm a sněhem, použijte další kus dřeva k vytvoření střechy, kterou připevněte pomocí šroubů a hřebíků k horní části krmítka. 

  6. Hotový výrobek zavěste: Krmítko na balkon nebo na jiné místo připevněte tak, aby vydrželo poryvy větru a hlavně, aby ho ptáčci snadno našli. K zavěšení můžete použít provázek nebo ocelový drát. Pokud vám brání v umístění krmítka větve, použijte nůžky na větve.

  7. Krmítko naplňte potravou: Do výrobku vložte slunečnicová a jiná semínka nebo ořechy a jiným krmením vhodným pro ptáky. 

 

Dověděli jste se, jak vyrobit ptačí budku. Při výrobě této radosti ze dřeva je nutné zvážit, jaký druhů ptáků chcete na svou zahradu přilákat, jelikož každý druh má specifické požadavky na výšku a umístění budky a velikost otvoru, který je potřebný pro snadný přístup do budky. Nechcete-li, aby u vás ptáci hnízdili, můžete pro ně vyrobit jen krmítko ze dřeva, které jim pomůže přečkat zimu.

Samozřejmě, že existují i jiné možnosti, jak vyrobit krmítko z něčeho jiného než ze dřeva. Například z PET lahve, konzervy, staré trubky, oblíbenou formou může být květináč, který má takřka každý doma a nebo formy na koláč. 


Zdroj:


https://www.naradi-skil.cz/pokyny-krok-za-krokem/vyrobte-ptaci-budku.html

https://www.drevostavitel.cz/clanek/ptaci-budka-navod