Řez ovocných stromů: Jak stříhat ovocné stromy

25. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Pravidelná prořezávka stromů je nutnou součástí prevence před nemocemi postihující stromy a rovněž řez stromů přispívá k lepší plodnosti ovocných stromů. Stříhání ovocných stromů přispívá ke zdravému růstu vašich stromů a tím pádem i k mnohem lepší sklizni. Prořezávání stromů tedy značně ovlivňuje zdraví i plodnost stromů. Otázka tedy zní – kdy ořezávat stromy, jak na to, aby stříhání stromů bylo efektivní?
Řez ovocných stromů: Jak stříhat ovocné stromy

Obsah článku

Řez ovocných stromů by se měl naučit každý zahrádkář a pěstitel. Je důležité vědět, kdy stříhat ovocné stromy, ale i jak. Kromě toho je potřeba si sehnat správné nářadí, mezi které se řadí hlavně nůžky na větve. Nůžky samotné využijete na tenčí větve, ale na silnější a hůře dostupné části, využijete i jiné pomocníky.

Proč je potřeba stříhat ovocné stromy?

Strom se během svého života neustále vyvíjí. Různé postranní větve rostoucí z hlavního kmene a silných větví mohou snadno učinit strom příliš hustým, a tak nebude propouštět dostatek světla. Prořezáváním nových tenkých větví strom vloží energii do hlavních větví a všechny plody budou mít dostatek denního světla pro svůj zdravý růst.

Může se stát, že oslabené místo stromu napadnou škůdci. V případě, že se rozsah poškození rozšíří na celý strom, je možné, že o strom úplně přijdete a měli byste ho pokácet. Proto je důležité sledovat stav stromů a jak se objeví menší poškození, musíte infikované větve včas odříznout .

Jak stříhat ovocné stromy?

Chcete-li strom náležitě prořezat, odřízněte větve za tzv. větevním kroužkem – tedy od vrcholu šikmo dolů. Neřežte velké a těžké větve najednou, protože se mohou lehce zlomit nebo rozštípnout! Ovocné stromy mají hlavní výhonek, který produkuje ovoce a umožňuje mu dozrát . V případě, že strom není prořezáván často, mohou se vytvořit konkurenční výhonky, které ovlivňují plody na hlavním výhonu.

Chcete-li zkrátit hlavní výhon, vyberte tři až čtyři vedoucí větve, které jsou rovnoměrně rozděleny kolem výhonku. Vedoucí větve seřízněte tak, aby jejich nejvyšší pupeny byly ve stejné výšce. V tomto okamžiku odřízněte svislé výhonky, a navíc odstraňte vnitřní výhonky. Také byste měli odřezávat usychající větve a větvičky. Nyní již nebudou mít květy, poupata a plody. Měli byste také odstranit křížící se části, infikované výhonky a mrtvé dřevo z kmene.

Jaké jsou druhy řezu ovocných dřevin?

Během života ovocného stromu se provádí několik druhů řezů, které mají různý účel v závislosti na stáří a stavu stromu.

V prvních čtyřech až pěti letech po výsadbě se provádí výchovný řez, jehož cílem je správně vytvarovat korunu a podpořit zdravý růst mladého stromku.

Jakmile strom vstoupí do období plodnosti, přichází na řadu udržovací (tvarovací) řez. Ten pomáhá udržet vyvážený růst koruny, zajistit dostatek světla do jejího středu a podpořit bohatou a kvalitní úrodu.

U starších nebo přestárlých stromů je vhodné provést oživovací neboli zmlazovací řez, který podporuje nový vegetativní růst, prodlužuje životnost stromu a zlepšuje kvalitu plodů.

V případě velmi zanedbaných nebo poškozených stromů může být nutný i radikální řez, při němž se strom výrazně zmladí, aby mohl znovu obrazit a postupně obnovit svou vitalitu.

Kdy stříhat ovocné stromy?

V závislosti na druhu ovocného stromu může prořezávání probíhat dvakrát ročně, a to v zimě/předjaří a poté v létě po sklizni. Zimní nebo jarní prořezávání během vegetativního období povzbudí růst výhonků. Dále se používá k tvarování koruny mladých stromů nebo k zmlazení starších stromů, aby se nemusely kácet. Na jaře můžete přidat i větší řezy stromů, protože většinou jde o období, kdy se hojí řezné rány. Vše, co brzy na jaře vyraší, bychom měli nechat růst. Teplota už by měla být na 6 °C.

Letní řez slouží k odstranění nadbytečných výhonků a zkracuje nadbytečně dlouhé větve. Výsledkem je bohatší a kvalitnější úroda. Během léta sledujte své stromy a odřezávejte suché a infikované větve. Sledujte listy a plody, díky kterým v létě snadno poznáte infekci, v zimě je obtížnější je identifikovat. Ale měli bychom omezit práci na to, co je nejdůležitější, hojení ran v horkých letních dnech je obtížné!

V případě jádrovin (jablko, hruška) a několika peckovin (třešně, třešně) se dělají zimní i letní řezy, u ostatních peckovin (broskve, meruňky, švestky a slivoně) provádějte jen letní řezy – začíná se až po nasednutí pupenů. Keře ovocného typu se prořezávají až po sklizni.

Řez jabloní – jak a kdy stříhat jabloně

Jabloně patří mezi ovocné stromy, které vyžadují pravidelný řez. Jarní řez jabloní provádějte po skončení mrazů a před rašením pupenů, tedy nejčastěji v březnu nebo začátkem dubna. Při pozdních mrazech však může být bezpečnější mírné vytvrdnutí pupenů, než příliš brzký řez Tím se minimalizuje riziko napadení chorobami a řezné rány se dobře zhojí.
Tento výchovný řez pomáhá vytvarovat mladý stromek, podpořit růst kosterních větví a vytvořit vzdušnou korunu.
Po odkvětu, typicky v červnu, následuje letní řez, který je zaměřen zejména na vodní výhony (rychle rostoucí výhonky bez plodů), a jeho hlavním cílem je prosvětlení a udržení tvaru koruny.

Zimní řez jabloní (v období prosinec–únor) je vhodný pro všechny odrůdy, rány se dobře hojí. Naopak podzimní řez jabloní se nedoporučuje.

Řez třešní – kdy a jak ořezat třešeň

U třešní se preferuje jarní řez, kdy jsou rány méně náchylné k hnilobám. Obvykle je doporučován hned po odkvětu. Letní řez lze použít jen jako doplňkový pro odstranění suchých, nemocných a překřížených větví.

Řez broskvoní – jarní a letní řez broskvoní

Broskvoně jsou na řez citlivé, proto je důležité vědět, kdy je stříhat. Jarní řez provádějte v březnu, ideálně těsně před rašením pupenů. Při letním řezu broskvoní se odstraňují výhony, které nadměrně zahušťují korunu. Ale buďte opatrní, mohli byste snížit následující úrodu.

U mladých stromků je vhodný také výchovný řez, který formuje tvar koruny a zajišťuje bohaté kvetení.
Starší stromy je potřeba stříhat dvakrát ročně, zatímco mladé je možné stříhat i třikrát (březen, červen, září). Podzimní řez se většinou neprovádí, protože hrozí namrzání čerstvých řezů.

Řez švestek – kdy a jak stříhat švestku

Kdy stříhat švestku? Tyto stromy se řežou obvykle po sklizni, tedy v srpnu až září. Zimní řez švestkám škodí – rány se špatně hojí.
U mladých stromků proveďte ihned po výsadbě výchovný řez, kterým vytvoříte kostru koruny. Starší stromy potřebují udržovací řez, při kterém odstraníte suché a křížící se větve. Zanedbané stromy lze obnovit pomocí radikálního řezu– ale až na jaře v době, kdy už nemrzne. Švestky obecně nesnášejí přehnané silné řezy a je třeba postupovat střídmě.

Řez meruněk – kdy stříhat meruňku

Kdy se stříhají meruňky? Výhradně v létě, ideálně po sklizni, tedy v červenci nebo srpnu.
Nikdy v zimě – chlad a vlhko mohou způsobit infekce.
U mladých stromků proveďte výchovný řez, starší stromy pak regenerační řez po odplození.
Jak prořezat starou meruňku? Zanedbané stromy můžete oživit pomocí zmlazovacího řezu, tedy prořezáním starých větví a zkrácením koruny. Zaměřte se na odstranění poškozených výhonů a podporu nového růstu. Takto ošetřený strom se lépe regeneruje a zůstává vitální i ve vyšším věku.


TIP: Máte doma růže? I o ty je nutné správně pečovat. Nejlepší čas na podzimní řez růží je koncem října a začátkem listopadu.


Jak zlikvidovat větve?

K likvidaci skvěle poslouží speciální štěpkovací stroje. Vevnitř je kostra rotačních drtiček, které větev štěpí na menší části, když prochází strojem. Nejlepší je si nachystat celou hromadu a tu dát jednotně do štěpkovače. Zahradní drtiče větví jsou určeny k ekologické likvidaci dřevnatých zahradních odpadů. Nejčastěji se setkáte s dvěma základními typy. Nožový a válcový drtič větví. V případě, že máte větší zahradu, stromy či keře na ní, drtiče větví se vám budou hodit. Jak k likvidaci výhonů živých plotů, okrasných nebo trnitých keřů, tak i dalšího dřeva. Se štěpkou potom můžete například mulčovat záhony.

Ostříhané větve

Jak vybrat správné vybavení?

Pro efektivní střih či prořez stromů se vždy hodí pilka a nůžky na větve nebo teleskopické nůžky. Motorová nebo AKU pila (navíc i jednoruční) odstraní silné větve všude, kam dosáhnete ze země nebo ze žebříku. Teleskopický prořezávač si poradí i s vysokou korunou. Při práci ve výškách nezapomeňte také na ochranu proti pádu.

Zahradnické nůžky

Zahradní nůžky jsou základním vybavením. Větve, které mají v průměru 2,5 centimetru jimi jednoduše přestřihnete. Základem je, aby dokázaly provést hladký, čistý a šetrný řez.

AKU nůžky na větve ocení především sadaři, které už ze stříhání bolí ruce. Jsou určeny k lehkému prostříhávání nebo ke zkracování větví ovocných a mnohdy i okrasných stromů. Vybírat můžete z menších i větších nůžek, ale výběr záleží na tom, jak silné větve a větvičky jimi chcete stříhat.

Teleskopické nůžky

Teleskopické nůžky na větve vám usnadní prořez stromů ve výškách. V případě, že se chcete vyhnout nebezpečnému balancování na žebříku, použijte dlouhé nastavitelné nůžky. To vám umožní pracovat bezpečně ze země a stříhat i větší průměry větví v místech, kam by bylo obtížné dosáhnout. Teleskopické nůžky dosahují délky až 3 metry.

Pákové nůžky

Pákové nůžky na větve vám pomohou se stříháním silnějších větví právě díky páce.
Pákové nůžky na větve

Aku pily a vyvětvovací pily

Aku pily jsou vetší i menší velikosti. K dostání jsou i jednoruční, které jsou určeny k menšímu prořezávání větví, stromů a keřů. Aku pily mají nevýhodu v tom, že jejich baterie vydrží dodávat energii jen po určitou dobu, ale občas je potřeba dát si při práci pauzu. Baterie také můžete snadno měnit.

Prořezávací pila je určená přímo na řez v korunách stromů ze země - je to vlastně malá pila na teleskopické tyči. Prodává se v AKU provedení nebo v elektrickém provedení s kabelem.

Pilka na větve

Klasické ruční pilky a pily vždy zůstanou podstatnou částí výbavy zahrádkářů a pěstitelů stromů. Dají se lehce skladovat, nejsou náročné na údržbu, jsou nejvíce ekologické a vydrží po několik let.

Ochrana proti pádu

Při práci ve výškách je důležité se chránit proti pádu – tedy používat základní vybavení, které tvoří bezpečnostní postroj, karabina a jistící lano. Zajímavou možností navíc je také polohovací pás, který slouží k zajištění stability. Používá se jako doplněk, aby byla práce nejen bezpečná, ale i pohodlná.