Jak vybrat aku pilu do své dílny

18. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Uvažujete o tom, že by akumulátorová pila mohla být cenným nástrojem ve vaší dílně? Při výběru sledujte parametry, jako je délka lišty, napětí a druh akumulátoru nebo hmotnost a nároky pro údržbu. Kromě toho se ujistěte, že akumulátorové provedení je pro vás ideálním řešením.
Jak vybrat aku pilu do své dílny

Obsah článku

Ruční aku pila vás nebude brzdit žádnými kabely a nabízí značnou flexibilitu. Ruční pila aku se za poslední dobu stala nezbytným nástrojem pro mnoho z nás. Klasické motorové pily nabízejí vyšší výkon, jsou však hlučné, musíte si hlídat množství benzínu a oleje a taky mnohdy uživatelé zápasí se startováním. Aku pila přináší kromě snadného startování i nižší hmotnost, čisté ovzduší a prakticky je bezúdržbová.

Jaké jsou výhody akumulátorových pil?

Malá, lehká a celkem tichá – přesně taková je aku pila, kterou využijete zejména při práci kolem domu nebo na své chatě a chalupě. Největší výhodou proti elektrické verzi je bezpochyby absence přívodního kabelu, který by jinak značně omezoval váš pohyb. Navíc je velmi jednoduchá na obsluhu a ve srovnání s benzínovými pilami neprodukuje žádné toxické výpary. Ovšem na druhou stranu je třeba myslet na časté dobíjení akumulátoru.

Podle jakých kritérií vybírat?

U veškéro aku nářadí je potřeba nejvíce myslet na baterii. Dívejte se tedy především na kapacitu a rychlost nabíjení, aby vás při práci příliš neomezovala. Kapacita akumulátorové baterie se udává v Ah a rozhoduje o výdrži na jedno nabití. Čím vyšší je hodnota, tím je pravděpodobnější, že nástroj vydrží na jedno nabití déle. Například, baterie s kapacitou 3 Ah může dodávat energii 1 ampér po dobu 3 hodin nebo 3 ampéry po dobu 1 hodiny!

Zálěží ale také na spotřebě nástroje, takže se dívejte rovnou i na parametr výdrže, obvykle udávaný v minutách. Je dobré si pořídit baterie ve dvou sadách - jedna se nabíjí a druhá používá, v případě potřeby je jen prohodíte a jedete dál. 

Lepší baterie se nehodí pouze na vyšší výdrž, ale také na lepší výkon - pila s výkonnější baterií snadněji řeže i tvrdé nebo silnější dřevo. 

Jaké jsou druhy akumulátorových pil?

Aku pilu tedy ocení každý, kdo chce jednoduchou, bezdrátovou a ekologicky šetrnou alternativu benzínových pil. Akumulátorová ruční pila efektivně a pohodlně provede různé řezné práce. Nicméně každá pila se hodí na jinou práci. Jaké druhy aku pil jsou k mání a k čemu je který druh pily vhodný?

Řetězová pila

Řetězová pila se hodí pro práci kolem domu nebo chalupy. Aku řetězová pila zvládne pokácet strom a následně dřevo i zpracovat. Řetězová pila patří mezi základní nástroje, které nesmí chybět ve výbavě domu či chaty! Nejlepší aku řetězová pila vám vydrží dlouho a stane se nejspolehlivějším pomocníkem.

Aku řetězová pila

Vyvětvovací pila

Vyvětvovací či prořezávací pila je určená k prořezávání stromů ze země. S teleskopickou pilou dosáhnete nejčastěji do výšky až 3 metrů, hodí se tedy k ovocným stromkům na zahradě. Není příliš vhodná na práci z žebříku, protože přecijen ovládání 2-3 metrové tyče není tak snadné a vyžaduje určitou rovnováhu - počítejte zde spíše s prací ze země. Pily v této kategorii se liší napájením (aku x elektrická), hmotností (3 až 7 kg), dosahem či možností nastavit si různé úhly řezu, což je velmi užitečné. 

vyvětvovací aku pila na větve

Mini řetězová pila

Řadí se mezi řetězové pily, ale je to opravdu malá jednoruční pila, kterou můžete snadno jednou rukou uříznout jakoukoliv větev nebo laťku klidně ze žebříku, aniž by vás příliš omezovala. Nehodí se pro velké průměry, ale pro domácího kutila, který sem tam potřebuje rychle uříznout něco malého, se stane nepostradatelnou. Ruční aku pila na větve je vhodná i pro ženy. Kromě toho se ruční aku pilka dá lehce uschovat a udržovat.

aku ruční bezuhlíková 18 V řetězová pilka ONE+

Kotoučová pila

Pokud chcete řezat materiály, jako je dřevo, plast nebo lehké kovy, je správnou volbou okružní pila. Nabízí možnost úhlových řezů a přesnost je její hlavní výhodou - řetězová pila nezvládne nikdy zcela hladký řez, naproti tomu kotoučová řeže velmi přesně a hodí se proto na interiérové úpravy materiálů. Skládá se z kovového ozubeného kotouče a mechanismu, který kotouč pohání.

Aku kotoučová pila

Pila ocaska

Pila ocaska nebo také mečovka je vhodná pro řezání dřeva, plastů, kovových trubek a profilů, ale i větví. Díky inovaci Li-Ion baterií jsou výjimečně lehké a stejně jako řada dalších modelů umožňují ovládání jednou rukou. Nezávislost na zdroji ovládání a absence přívodního kabelu předurčuje akumulátorovou ocaska pilu k práci v méně nebo obtížně přístupných místech. Nenabízí zcela ostré a přesné řezy, ale nabízí snad ještě více multifunkční využití, než výše zmíněná mini motorová pila, protože má delší list a hodí se i na více materiálů.

Aku pila ocaska

Přímočará pila

Přímočarky jsou běžným přístrojem pro montážní nebo údržbářské práce. Jsou výjimečné pro křivkové a nepravidelné řezy. Přímočaré pily použijete například pro řezání dřevěných lišt nebo palubek a jsou nezbytné pro řezání otvorů, například u dřezů.

Aku přímočará pila

Pokosová pila

V případě, že plánujete provést ostrý řez v určitém úhlu, zvolte akumulátorovou pokosovou pilu neboli kapovací pilu. Dokážou precizně oříznout díly a provést řezy v určitém úhlu. Vezměte si na starost domeček pro panenky nebo příčky z hranolů.

Aku pokosová pila

Stolní pila

Stolní pila je jedna z největších, které můžete použít k vytvoření estetických a čistých řezů. Z tohoto důvodu oceníte stolní pilu nejen v truhlářských dílnách, ale navíc také v domácích dílnách. Stolní pila je ideální na řezání dřeva, laminátových panelů a hliníku.

Aku stolní pila

Ponorná pila

Ponornou pilu využijete zejména k řezání výřezů v kuchyňských pracovních deskách, vyřezávání dilatačních spár u parketových podlah nebo k řezání deskového materiálu. Největší výhodou aku ponorné pily je mobilní použití bez nutnosti připojení kabelu. AKU ponornou pilu Makita a další 18V nářadí na stejný bateriový systém využívají i profíci.

aku ponorné pily

Pila na kov

Ruční pila na kov je ideální k řezání profilů a plných materiálů z kovu. Mnohé z nich mají dokonalé vyvážení pro pohodlnou a bezpečnou práci. Mnohé modely disponují integrovaným boxem na odsávání prachu.

Aku pily na kov

Pila na sádrokarton

Pro práci ve stavebnictví a řemeslnických úpravách vám přijde vhod profesionální vybavení, mezi které patří akumulátorové pily na sádrokarton. Nastavte si hloubku řezu, připojte vnější odsávání a provádějte rychlé a přímé řezy podle svých potřeb. Velmi oceňované jsou speciální řezné pláty, které jsou vhodné na řezání dřeva, takže pila na sádrokarton je univerzálním nástrojem.


Jaké příslušenství k aku pilám doplnit?

Co ještě byste při nákupu aku pil měli mít zajištěno? Abyste si práci mohli lépe užít a měli vše rychle hotovo, bude vám vhod příslušenství, bez kterého se mnohdy neobejdete. Nejčastěji je to více akumulátorů na výměnu a rychlonabíječka.

Jaké značky aku nářadí patří k nejoblíbenějším?

  • Bosch
    Bosch je dobře známý pro své kvalitní a spolehlivé nástroje. Nabízí širokou škálu aku nářadí a je oblíbený zejména mezi profesionály.
  • DeWalt
    DeWalt je další přední značkou na trhu aku nářadí. Je oblíbený pro svou výkonnost a odolnost, a to zejména v profesionálním prostředí.
  • Makita
    Japonská značka, která je známá pro svou kvalitu a inovativní technologie. Je oblíbená jak mezi profesionály, tak i mezi domácími uživateli.
  • Hilti:
    Hilti je specializovaný na profesionální nářadí a nástroje pro stavební odvětví. Je považován za jednu z předních značek v oblasti profesionálního aku nářadí.
  • Ryobi
    Ryobi je známý pro svou kombinaci cenové dostupnosti a solidní kvality. Často je volbou pro domácí uživatele a hobby kutily.
  • Güde
    Güde je německá značka, která se specializuje na elektrické nástroje a zařízení, může být vhodným výběrem pro ty, kteří hledají cenově dostupné nástroje s dobrým poměrem cena/výkon pro domácí a lehčí profesionální použití.
  • Hitachi/Hikoki
    Japonská společnost Hitachi přešla na značku Hikoki a je známá pro své kvalitní nástroje a technologie.