Jak vrtat do dlaždiček, aby nepraskly.

06. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Ať už jste domácí kutil nebo profesionál, vrtání do dlaždic může být jako chůze po tenkém ledu. Výzvou je projít skrz, aniž byste způsobili praskliny a škody. V tomto článku se podíváme na osvědčené metody a tipy, jak vrtat do dlaždiček s nejvyšší precizností a bez rizika praskání.
Jak vrtat do dlaždiček, aby nepraskly.

Obsah článku

Před samotným vrtáním, je důležité si uvědomit, že příprava je stejně důležitá jako proces vrtání. Začněte tím, že si odpovíte na několik klíčových otázek: Jaký typ dlaždic máte? Jsou keramické, porcelánové, nebo snad kamenné? Každý typ vyžaduje trochu jiný přístup. Během přípravy byste rovněž měli přemýšlet o tom, jaký vrták pro Vaše konkrétní dlaždičky použijete. 

 

Jaké vrtáky je vhodné použít? 

 

Jestliže chcete, aby Vám dlaždice nepraskaly, je nutné použít kvalitní vrtačku a vrtat bez příklepu. Vrtáky na zdivo a beton jsou vyráběné z legované oceli, na jejich hrotu najdete destičku ze slinutého karbidu. Tyto vrtáky se označují jako vrtáky vidiové – dají se použít (kromě betonu a zdiva) také na vrtání do dlaždic. Doporučuje se však použít přesnější a šetrnější vrták, tzv. diamantový. Do obkladů potřebujeme vyvrtat čistý a přesný otvor, a to nejlépe za sucha. Pro tuto práci se nejlépe hodí vrták s vysokým počtem diamantových zrn.   

V případě, že nemáte diamantový vrták, postačí vám vrták vidiový a malířská páska. Na požadované místo vrtání nalepte malířskou pásku. Následně přesně zakreslete otvory, do kterých budete chtít vrtat. Ty si označte křížkem. Trikem s malířskou páskou, předejte prasknutí dlaždic, ale i sklouznutí vrtáku a poškození další plochy. 

 

Rady a tipy před samotným vrtáním 

 

V následujícím textu bude shrnuto několik nejdůležitějších rad a tipů před samotným vrtáním, ale i během něj. 

1. Průměr vrtáku vybírejte podle toho, jakou hmoždinku do stěny vložíte. 

2. Glazurované dlaždičky by měly být vrtány s pomocí lepicí pásky, případně můžete lehce oškrábat glazuru v místě vrtání.

3. Pokud vrtáte do vymývaných dlaždic, mohou Vám překážet kamínky. Ty je potřeba předem odstranit. 

4. Zamyslete se nad tím, kudy máte vedenou elektřinu a trubky. 

Na co si dát během vrtání pozor 

 

1. Do obkladu vrtejte opatrně na co nejmenší otáčky.

2. Pokud vrtáte větší otvor, je vhodné použít vykružovací diamantové korunky.

3. Při vrtání je nutno vrták chladit, protože se zahřívá. Diamantové vrtáky mají svou vlastní chladicí sadu. U běžných vrtáků musíte počkat, až vrták vychladne.

4. Během vrtání průběžně odstraňujte nečistoty, které vrtáním vzniknou. Pro odstraňování nečistot je vhodný bezsáčkový vysavač. 

5. Pokud vrtáte do dlaždiček, které ještě nejsou přilepené, zkontrolujte si, zda jsou pevně přichyceny svorkou. 

6. Jestliže chcete, aby vám vrták neujížděl, použijte lepicí pásku nebo speciální vodicí šablony.

7. Mezi tři nejčastější chyby během vrtání patří výběr špatného vrtáku, příliš rychlé tempo a vyvíjení přílišného tlaku. Pokud se těchto tříaspektů vyvarujete, máte z velké části vyhráno. 

 

Jak vrtat do dlaždiček ve 3 krocích 

Na závěr tohoto článku se podíváme na to, jak správně vrtat do dlaždiček – krok za krokem.

1. Zvolte správný vrták.

V textu výše jsme si popsali, jaké vrtáky jsou na vrtání dlažby vhodné. 

2. Pečlivě si označte místo, do kterého chcete vrtat. 

Místo pro vrtáky označte křížkem, pro diamantovou korunku zase vnější kružnicí. Opět se ujistěte, že místem nevedou kabely a potrubí.

3. Samotné vrtání

Jak bylo zmíněno výše, používejte vrtačku bez příklepu. Vrtejte pomalu a kolmo k dlaždici. 

 

Pokud k vrtání použijete diamantovou korunku, postup je lehce odlišný. Diamantovou děrovku nechte plně roztočit a následně ji nakloňte do úhlu zhruba 45 ° a hranu lehce zavrtejte do předem připravené kružnice. Jakmile nakloněná korunka vytvoří malý žlábek, můžete ji pomaličku narovnat. Během vrtání však nevrtejte pouze kolmo, ale krouživým pohybem, tzn. ze strany na stranu. Korunka se tak bude lépe chladit. Na vrták netlačte, diamantová zrna zvládnou veškerou potřebnou práci. Během samotného vrtání nezapomeňte vrták chladit. 

Vrtání do dlaždic je skutečně jako umění. Vyžaduje trpělivost, správné nástroje a techniku. S náležitou přípravou a dodržováním našich rad můžete vrtat do svých dlaždiček s důvěrou, že dosáhnete skvěle odvedené práce bez nechtěných prasklin. 

Zdroj: 

https://ceskykutil.cz/clanek-56529-jak-zvladnout-vrtani-v-koupelne

https://www.izomat.cz/jak-vrtat-do-dlazdicek-aby-nepraskly/

https://www.ceskestavby.cz/clanky/vrtani-do-dlazdicek-neni-veda-jak-vrtat-aby-nepraskly-31675.html

https://bydletsnadno.cz/jak-vrtat-obklady-kachlicky-dlazba/