Jak namíchat beton

07. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Beton se řadí mezi velice pevné a nehořlavé materiály. Další jeho výhodou je dobrá tvarovatelnost. Beton vzniká ztvrdnutím směsi cementu, kameniva (mezi které se řadí štěrk, písek nebo drť) a vody. Do betonu se rovněž mohou přidávat přísady, které upravují některou z vlastností čerstvého nebo ztvrdlého betonu.
Jak namíchat beton

Obsah článku

V textu níže se seznámíme s tím, jak namíchat beton z cementu, písku, štěrku a vody. Rovněž zmíníme nejzákladnější druhy betonu a v neposlední řadě se podíváme na to, v čem beton správně namíchat. 

Jak správně namíchat beton 

Před samotným mícháním betonu je velice důležité si uvědomit několik faktů. Beton jako takový dosahuje svých vlastností díky chemickým reakcím, které probíhají během přípravy a konečného tuhnutí. Pokud chcete mít kvalitní beton, je nutné dodržovat následující tři pravidla:

  1. Zabraňte vysoušení betonu

Pokud s betonem pracujete v létě, je nutné beton chránit před přímým sluncem. Toho lze docílit pomocí plachet nebo kartonů. Beton by měl rovněž být kropen vodou.

  1. Beton vyrábějte při vhodné venkovní teplotě

Teploty pro míchání betonu by neměly být ani nízké, ani vysoké. Ideální teplota je mezi 15 až 26°C. 

  1. Počítejte s dostatkem času na „zrání“

Zhruba po hodině od namíchání betonu dojde k procesu krystalizace, to znamená, že beton začne tuhnout. Je však důležité si uvědomit, že tím celý proces nekončí. Beton potřebuje zhruba měsíc na to, než zcela vytvrdne a budeme jej moci zatížit. 

Beton ze štěrku, písku, cementu a vody 

Cement můžete pořídit téměř ve všech a hobby marketech. Můžete si zakoupit větší nebo menší balení, a to v závislosti na tom, co se chystáte betonovat. Stejně je na tom i písek – u toho musíte přemýšlet o jeho frakci. Frakce nám vyjadřuje, jak velké kamínky v písku naleznete. Písek s frakcí 0/4 je vhodný pro drobné konstrukce nebo pro výrobu betonových dekorací. Naproti tomu písek s frakcí 8/16 se využívá ke stavbě velice namáhaných míst mezi které můžeme například zařadit příjezdové cesty. V tomto případě číslo osm vyjadřuje nejmenší velikost kamínku a číslo 16 naopak největší velikost kamínku, kterou můžeme v písku naleznout. 

Nejpevnějšího betonu dosáhnete tehdy, pokud do směsi přidáte písek s nižší frakcí, cement, vodu a štěrk s frakcí v rozmezí od 5 do 16 mm. Pokud do směsi přidáte kamenivo, v našem případě štěrk, tak dosáhnete toho, že beton bude daleko odolnější vůči povětrnostním podmínkám. 

Poměr materiálu při výrobě betonu 

Pokud si chcete vyrobit beton z písku a cementu, pak se obvykle používá 1 díl cementu, zhruba 1 l vody a tři až čtyři díly písku. V případě, že chcete namíchat kvalitnější beton zvolte 1 díl cementu, 2 díly písku, 3 díly kameniva a 1 díl vody. 

V textu výše jsme se zaměřili na to, jak doma namíchat beton. Následně bude proveden krátký vhled do druhů betonu, kdy má každý druh své specifické vlastnosti. 

Druhy betonu – základní charakteristika 

Beton můžeme dělit podle několika kritérií. Níže uvádím několik z nich:

  1. Podle pevnosti (běžný beton nebo vysokopevnostní beton)

U obou dvou betonů se jedná o pevnost v tlaku. Běžný beton má objemovou hmotnost v rozmezí 2000 – 2600 kg/m3. Naproti tomu vysokopevnostní beton má objemovou hmotnost od 2000 – 2600 kg/m3. Pevnost betonu závisí především na použití kameniva. Vysokopevnostní beton se používá u výškových staveb a při stavbách mostů. 

  1. Podle objemové hmotnosti (lehký a těžký beton nebo beton obyčejný)

  2. Podle vyztužení (drátkobeton, železobeton a prostý beton).

Drátkobeton je beton vyztužený ocelovými vlákny. Používá se především pro lité průmyslové podlahy nebo jako beton stříkaný. Tento beton obsahuje kovovou výztuž, která má formu rovnoměrně rozptýlených drátků. Železobeton je naproti tomu tvořen betonem se železnou nebo ocelovou výztuží. Ta se do betonu přidává při jeho přípravě. Samotný beton totiž disponuje pouze odolností proti tlaku. Přidáním této výztuže získává rovněž odolnost v tahu. Železobeton se používá ve stavebnictví pro stavbu mostů, budov, tunelů nebo přehrad. Prostý beton je beton, do kterého se nepřidávají žádné výztuže. Používá se na prvky, které jsou namáhané pouze tlakem. Prostý beton je využíván pro stavbu základových pasů, základových patek a opěrných zdí, které zadržují tlaky násypů a zemin. 

  1. Podle konečného vzhledu (grafický beton, pohledový beton aj.), 

Grafický beton je technologie úpravy jeho povrchu. Do betonu lze otisknout různé obrázky, grafické motivy nebo třeba fotografie. Kouzlo spočívá v kontrastu mezi hladkým povrchem a hrubou vnitřní strukturou betonu. U pohledového betonu jde zase především o estetiku. Pohledovým betonem rozumíme nezakrytou betonovou plochu nebo celou konstrukci, která je okem viditelná. 

  1. Podle speciálních vlastností 

V této kategorii bychom mohli vyjmenovat několik zástupců. My se omezíme na ty nejzákladnější. 

Mrazuvzdorný beton 

Tento beton se používá v místech, která jsou vystavena vlhkosti, vodě a mrazu. Cílem je, aby se jeho vlastnosti opakovaným zmrazováním a rozmrzáváním nesnižovaly. 

Vodotěsný beton 

Tento beton se pyšní tím, že nenasákavá vodu. Odolat musí rovněž vodě tlakové. Tento beton je použit při stavbě přehrad, vodojemů nebo třeba čistíren. 

Rychletuhnoucí beton 

Rychletuhnoucí beton se využije tam, kde je potřeba dílo rychle fixovat. Tento beton najde své využití při rychlém kotvení stožárů, lamp, sloupků nebo altánů.

Žáruvzdorný beton 

Žáruvzdorný beton se využívá na místech, kde se dají očekávat vysoké teploty. Konkrétně se jedná o teplotu do 1700 stupňů Celsia. 

stavební míchačka

Jak a čím namíchat beton? 

Správné namíchání betonu je důležité pro kvalitu a vzhled celého díla. V případě, že mícháte beton v nějaké nádobě (kolečko, plastová nádoba), tak je důležité nejprve smíchat sypké komponenty a následně přidat vodu. Směs můžete míchat lopatou do té doby, než dosáhnete požadované konzistence. Pro usnadnění práce je vhodné využít AKU míchadlo či obyčejné míchadlo na stavební směsBeton namícháte rychleji a zároveň budou všechny složky 100% propojeny. Pokud k práci využijete míchačku, postup je trochu odlišný. Nejprve do míchačky přidejte část vody, cement a kamenivo, po promíchání pak dodejte písek a další část vody. Celá směs by se měla míchat zhruba 5 minut.  Beton je správně namíchaný tehdy, pokud se v míchačce lehce převaluje a při vyjmutí vytvoří tvar kuželu. 

Podíl jednotlivých složek se u každého betonu trochu liší. 

Jak namíchat beton na podlahu? 

  • 1 lopatu cementu, 

  • 3 lopaty písku a

  • 4 lopaty štěrku.

  • Na 25 kg cementu je potřeba 15 l vody. 

Jak namíchat suchý beton?

Ten se používá například na betonování sloupků u plotu. Budete potřebovat:

  • 1 lopatu cementu, 

  • 4 lopaty písku a 

  • 2 lopaty štěrku. 

  • Na stejnou hmotnost cementu, tzn. 25 kg budete potřeba zhruba 8 litrů vody. 

Jak namíchat beton do základů a nosný beton?

  • zhruba 35 kg štěrkopísku, 

  • zhruba 70 kg štěrku, 

  • 9-12 litrů vody. 

  • To vše na 25 kg cementu.

Zdroje: 

https://www.cemex.cz/jak-namichat-beton

https://www.izomat.cz/vite-jak-spravne-namichat-beton/