Jak na zeď připevnit poličku

06. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Nikdy není na škodu mít v domácnosti více úložného prostoru. Poličky jsou skvělým způsobem, jak využít vertikální prostor a využít plochy nejen k uskladnění, ale také k umístění různých dekorací.
Jak na zeď připevnit poličku

Obsah článku

Chcete navrtat police na zeď a nevíte, jak je správně připevnit? Máme pro vás pár tipů, které pomohou vytvořit stabilní a bezpečný základ pro vaši novou poličku.

Uchycení police na zeď vyžaduje přípravu

Před zahájením samotné instalace je důležité pečlivě prozkoumat místo, na které chcete polici přivrtat. Je důležité vzít v úvahu možné skryté elektrické kabely, potrubí nebo jiné překážky, které by mohly být umístěny ve zdi. K tomu vám perfektně poslouží bateriový detektor kabelů, jehož cena se pohybuje od 1000 Kč do několika tisíc, podle výkonnosti přístroje. Jestliže tento krok podceníte, může nastat nepříjemná srážka. Zkontrolujte, zda je povrch zdi rovný, aby se zabránilo naklonění police. 


Policová konzola

Každá správná polička se neobejde bez konzol, které se postarají o jejich bezpečné uchycení. Policová konzola se uchycuje delší stranou na stěnu a kratší je určena k připevnění police. Jak určit správný rozestup mezi konzolami? 

  • Dřevovláknité či dřevotřískové police uchyťte na konzoly v rozestupu maximální 450 mm.

  • Překližkové police s průměrem 19 mm připevněte do vzdálenosti 750 mm.

  • Police z měkkého dřeva přišroubujte ke konzolám s mezerami 600 mm.

Rozestup mezi konzolami ovlivňuje únosnost police. Vyzkoušejte si, kolik zátěže je možné umístit na poličky na stěnu – na dvě podpěry, například cihly či knihy položte polici a zatižte ji. Pokud se neprohýbá, můžete rozestup zvětšit, pokud ano, přisuňte „konzoly“ k sobě.

Potřebné nářadí k přivrtání poličky na zeď

Důležité je si nachystat také veškeré nářadí a spojovací materiál. Jak jsme již v úvodu zmínili, pro dosažení dobře odvedené práce je potřeba vodováha, díky které bude police vypadat nejen dobře na pohled, ale také zajistí bezpečí vás a především předmětů, které na ni umístíte. Připravte si metr, kterým odměříte vzdálenost konzolí.

Nepodceňte výběr hmoždinek a vrutů

Jaký druh hmoždinky a následně i vrutu použijete závisí na typu zdi, na které bude závěsná police viset. 

  • Pokud budete polici připevňovat na stěnu z tvárnic, panelů či plných cihel, použijte 50 mm hmoždinky. Ty zajistí stabilitu police. Jejich instalaci vám ulehčí vrtačka s příklepem.

  • Přejete si poličky do pokoje se zdi ze sádrokartonu? Použijte speciální hmoždinky, které jsou určeny k tomu účelu. Při montáži se „roztáhnou“ za sádrokartonovou deskou a zajistí bezpečné uchycení. Nepoužívejte příklep! Práci vám usnadní aku šroubovák, který svým výkonem nezničí hmoždinku ani sádrokarton. 

  • Jsou vaše stěny protkány vzduchovými bublinami? V tom případě je zapotřebí použít chemickou kotvu, která po vytvrzení uchytí hmoždinku ve zdířce.

  • Při výběru vrutů se odrazte od délky hmoždinky, ke které připočtěte tloušťku poličky na stěnu. Vruty by měly mít menší průměr než hmoždinky, aby se do ní bez problému vešly. 


Jak připevnit police na stěnu krok za krokem

  1. Před vrtáním si naznačte body, do kterých budete vrtat. Použijte metr a odměřte si rozestup mezi konzolemi. Nezapomeňte na vodováhu, kterou můžete použít jako vodítko k odměřování.

  2. Při vrtání do zdi použijte vysavač – vyhnete se tak nepořádku a minimalizujete množství drobného prachu v interiéru. Díry vrtejte po celé délce vrtáku a poté opatrně vložte hmoždinku. Může se stát, že půjde do otvoru špatně zasunout, pomozte si lehkým poklepáním kladiva

  3. Má vaše polička na zeď méně než 1 metr? Položte ji na zem a připevněte konzole nejprve k ní. Nezapomeňte sáhnout po kratších vrutech, aby neprolezly až na druhou stranu! Je nástěnná police delší? Pak je pro vás jednodušší připevnit nejprve konzoly na zeď a poté až přistoupit k montáži poličky. 

  4. Ať už postupujete tak či tak, přiložte k vyvrtaným otvorům konzoly a do hmoždinek zašroubujte vruty. 

Věříme, že s naším postupem zvládne přivrtat poličky na zeď jak zdatný domácí kutil, tak i ten, kdo si bude muset nářadí půjčit od souseda. 

 

Zdroje: 

https://ceskykutil.cz/clanek-298405-poradime-jak-jednoduse-pripevnit-policku

https://www.ireceptar.cz/hobby/jak-dobre-pripevnit-policku.html