Riziková povolání a ochrana proti úrazům

28. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Co vám může skutečně znepříjemnit život, ať už jste zaměstnavatel nebo zaměstnanec, je pracovní úraz. Přinášíme vám přehled o těch nejvíc rizikových povoláních a několik tipů, které vám pomohou ochránit před úrazem sebe i druhé.
Riziková povolání a ochrana proti úrazům

Obsah článku

Rizikové skupiny povolání

Riziková povolání můžeme rozdělit do několika skupin, a to v závislosti na kritériích, jako je například míra pravděpodobnosti úrazu, bezpečnost pracovního prostředí nebo možné zdravotní riziko způsobené přítomností nebezpečných látek. Zde je kategorizace prací rizikových skupin zaměstnanců. 

 

  1. Průmyslová a výrobní odvětví: Zde máme na mysli pracovníky v továrnách, dolech, stavbách a nejrůznějších průmyslových zařízeních. Zaměstnanci v této oblasti denně pracují s těžkými stroji, s vysokými teplotami a nebezpečnými chemikáliemi, které je mohou ohrozit na životě.

  2. Doprava a logistika: Zde můžeme zařadit řidiče nákladních vozidel, personál železnic a letiště, ale třeba také osoby pracující ve skladu a oblasti logistiky. U těchto zaměstnanců hrozí riziko pracovního úrazu způsobeného s dopravou zboží, manipulací s nákladem nebo dopravní nehodou. 

  3. Zdravotnictví a péče: Do tohoto odvětví můžeme zařadit nejen lékaře a sestry, ale také například sociální pracovníky, pečovatele a další. Těmto lidem hrozí při práci nakažení infekčními chorobami, pracovní úrazy způsobené chemickými látkami, často musí čelit fyzickým atakům ze strany pacienta a jsou denně vystavení emocionálnímu stresu.

  4. Stavebnictví a inženýrství: Práce ve stavebnictví přináší riziko úrazu spojených s prací ve výškách, elektřinou a těžkým materiálem. Můžeme zde zařadit také elektrikáře, instalatéry, inženýry a všechny, kteří „pracují rukama“. 

  5. Zemědělství a lesnictví: Zemědělci, lesníci a další lidé, kteří pracují v této oblasti věnující se životnímu prostředí, denně pracují s těžkými stroji, chemikáliemi a více či méně těžkými a nebezpečnými zvířaty ve venkovních podmínkách, které mohou být často nepředvídatelné.

Seznam povolání s nejvyšším rizikem vzniku úrazu

Ve všech povoláních může dojít k nějakému úrazu. Existují ale taková zaměstnání, kde je toto riziko několikanásobně vyšší. Jaká to jsou?

  • stavební dělníci

  • lesníci

  • policisté

  • hasiči

  • lékaři, sestry, pečovatelé

  • profesionální řidiči

  • pracovníci v chemickém průmyslu

  • zaměstnanci elektráren, ropných plošin a energetických zařízení

  • rybáři na moři

Jak chránit zaměstnance proti úrazům

Zaměstnáváte skupinu osob a chcete předejít nepříjemnostem spojeným se zraněním některého ze svých pracovníků? Tady je několik opatření, díky kterým můžete minimalizovat riziko úrazu. 

 

  • Bezpečnostní školení (BOZP): Jedná se o pravidelně konané školení, na kterém se zaměstnanci dovědí o všech bezpečnostních postupech a předpisech, které se týkají jejich práce. Zaměstnancům školitel připomíná, jak bezpečně zacházet s užívaným zařízením a jak manipulovat s nebezpečnými látkami. Zároveň jsou pracovníci upozorňování na důležitost opatrného pohybu v pracovním prostředí. 

  • Používání ochranných pomůcek: Ať už se jedná o výškové práce, lékařskou profesi nebo jiné náročné profese, je důležité, aby všichni zaměstnanci nosili pracovní oděvy, ochranné pláště a pomůcky, které jsou potřeba. Jedná se například o helmy, ochranné brýle, rukavice, respirátory nebo vhodnou obuv.

  • Pravidelné kontroly a údržba: Každý zaměstnanec by měl být zodpovědný za pomůcky, se kterými pracuje. Nicméně, ve výsledku je pouze na zaměstnavateli, aby kontroloval, zda je vše v pořádku a funkční, aby došlo k minimalizaci rizika vzniku nehody a následného úrazu, který by byl spojeným vadným vybavením nebo nevhodným stavem pracovního prostředí.

  • Zdravotní prohlídky: Zaměstnavatelé by měli dbát na pravidelné lékařské prohlídky svých zaměstnanců, aby předešli možnému vzniku zranění, které by bylo způsobeno špatným zdravotním stavem. Zdravotní způsobilost je pro výkon daného povolání velmi důležitá, a pokud není pracovních zcela v pořádku, může ohrozit nejen sebe, ale také své spolupracovníky.

  • Politika řízení rizik: Zaměstnavatelé by měli být připraveni na nejrůznější situace, a proto by měli mít vytvořenou politiku řízení rizik a pracovních úrazů. Tato politika zahrnuje monitorování pracovních podmínek a jejich vyhodnocování v souvislosti s prevencí vzniku úrazů.

  • Kniha úrazů: Zaměstnavatel má povinnost vést knihu úrazů, do které musí registrovat všechny pracovní úrazy, které se na pracovišti vyskytnou. Tato povinnost je stanovena Nařízením vlády o způsobu evidence úrazů (201/2010 Sb.)

Jak se chránit před úrazem

 

  • Dodržování bezpečnostních postupů: Navštěvujte školení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci. Seznamte se s postupy, které je možné podniknout v případě havárie nebo evakuace podniku. Naučte se krokům první pomoci a dbejte o své zdraví i zdraví vašich spolupracovníků. 

  • Používání ochranných pomůcek a bezpečných nástrojů: Pracujete-li v prostředí, které to vyžaduje, nevyhýbejte se nošení ochranných pomůcek, jako jsou ochranné brýle, respirátory, ochranné obleky, pláště, rukavice nebo bezpečnostní obuv. Můžete tím předejít řadě nepříjemností. Apelujte také na zaměstnavatele, aby vám umožnil používat nářadí pro profesionální i hobby užití, které minimalizuje riziko úrazu. 

  • Znalost pracoviště: Při nástupu do zaměstnání se seznamte s prostředím, ve kterém pracujete. Věnujte pozornost především oblastem, strojům a materiálům, které by mohly být nebezpečné. 

  • Práce ve více lidech: Zejména, pokud pracujete s chemikáliemi nebo těžkou technikou, pracujte ve dvojicích nebo skupinách. Práce tak bude o hodně bezpečnější.

  • Dobrá fyzická kondice: Díky dobrému zdravotnímu stavu se můžete nemoci z povolání vyhnout a ušetřit si tak mnoho starostí.

  • Právní ochrana: Zaměstnanci mají nárok na finanční kompenzaci v případě zranění v průběhu vykonávání zaměstnání. Mají právo na úhradu nákladů na léčbu zaměstnavatelem a případnou žalobu ve chvíli, kdy by došlo k pochybení na straně zaměstnavatele.

  • Dodržování ergonomických zásad: Správný pohyb a postoj u práce může minimalizovat riziko zranění, které by mohlo být způsobeno opakováním nevhodných pohybů a postavení.

  • Zákoník práce: Ten zahrnuje, mimo jiné, také Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu nebo nemajetkovou újmu při pracovním úrazu a nemoci z povolání. Tím je zaměstnanec chráněn v případě, že se u něj objeví zdravotní problém způsoben pobytem v zaměstnání. 

  • Životní pojištění: Jednou z hlavních funkcí životního pojištění je ochrana rodiny pojištěného v případě jeho úmrtí. Nejen to, tyto peníze mohou uhradit také finanční závazky pojištěného, jako jsou úvěry nebo osobní půjčky. 

 

Zdroj:


https://lindstromgroup.com/cz/article/rizikove-povolani-a-ochrana-zamestnancu/ 

https://www.avizo.cz/blog/pracovni-uraz-odskodneni/

https://www.suip.cz/web/oip03/informace-k-pracovnim-urazum

https://dostupnyadvokat.cz/blog/jak-na-bozp-kdy-jak-casto-a-koho-skolit