Řez ovocných stromů: Jak stříhat ovocné stromy

25. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Pravidelná prořezávka stromů je nutnou součástí prevence před nemocemi postihující stromy a rovněž řez stromů přispívá k lepší plodnosti ovocných stromů. Stříhání ovocných stromů přispívá ke zdravému růstu vašich stromů a tím pádem i k mnohem lepší sklizni. Prořezávání stromů tedy značně ovlivňuje zdraví i plodnost stromů. Otázka tedy zní – kdy ořezávat stromy, jak na to, aby stříhání stromů bylo efektivní?
Řez ovocných stromů: Jak stříhat ovocné stromy

Obsah článku

Stříhání stromů by se měl naučit každý zahrádkář a pěstitel stromů. Je důležité vědět, kdy stříhat ovocné stromy, ale i jak. Kromě toho je potřeba si sehnat správné nářadí, mezi které se řadí hlavně nůžky na větve. Nůžky samotné využijete na tenčí větve, ale na silnější a hůře dostupné části, využijete i jiné pomocníky.

Proč je potřeba stříhat ovocné stromy?

Strom se během svého života neustále vyvíjí. Různé postranní větve rostoucí z hlavního kmene a silných větví mohou snadno učinit strom příliš hustým, a tak nebude propouštět dostatek světla. Prořezáváním nových tenkých větví strom vloží energii do hlavních větví a všechny plody budou mít dostatek denního světla pro svůj zdravý růst.

Může se stát, že oslabené místo stromu napadnou škůdci. V případě, že se rozsah poškození rozšíří na celý strom, je možné, že o strom úplně přijdete a měli byste ho pokácet. Proto je důležité sledovat stav stromů a jak se objeví menší poškození, musíte včas odříznout infikované větve.

Jak stříhat ovocné stromy?

Chcete-li strom náležitě prořezat, odřízněte větve za tzv. větevním kroužkem – tedy od vrcholu šikmo dolů. Neřežte velké a těžké větve najednou, protože se mohou lehce zlomit nebo rozštípnout! Ovocné stromy mají hlavní výhonek, který produkuje ovoce a umožňuje mu dozrát . V případě, že strom není prořezáván často, mohou se vytvořit konkurenční výhonky, které ovlivňují plody na hlavním výhonu.

Chcete-li zkrátit hlavní výhon, vyberte tři až čtyři vedoucí větve, které jsou rovnoměrně rozděleny kolem výhonku. Vedoucí větve seřízněte tak, aby jejich nejvyšší pupeny byly ve stejné výšce. V tomto okamžiku odřízněte svislé výhonky, a navíc odstraňte vnitřní výhonky. Také byste měli odřezávat usychající větve a větvičky. Nyní již nebudou mít květy, poupata a plody. Měli byste také odstranit křížící se části, infikované výhonky a mrtvé dřevo z kmene.

Jaké jsou druhy řezu?

Během života ovocného stromu se provádějí tři druhy řezů. Během prvních čtyř až pěti let se může jednat o tzv. výchovný řez, který korunku hezky vytvaruje.

Větší ovocné stromky v období plodnosti se provádí udržovací řez, aby se upravil růst stromu a ideální úrodu.

U odrostlejších stromů se doporučuje oživovací řez, který může prodloužit životnost stromu, obnovit jeho vegetativní růst a zvýšit kvalitu plodů.

Kdy stříhat ovocné stromy?

V závislosti na druhu ovocného stromu může prořezávání probíhat dvakrát ročně, a to v zimě/předjaří a poté v létě po sklizni. Zimní nebo jarní prořezávání během vegetativního období povzbudí růst výhonků. Dále se používá k tvarování koruny mladých stromů nebo k zmlazení starších stromů, aby se nemusely kácet. Na jaře můžete přidat i větší řezy stromů, protože většinou jde o období, kdy se hojí řezné rány. Vše, co brzy na jaře vyraší, bychom měli nechat růst. Teplota už by měla být na 6 °C.

Letní řez slouží k odstranění nadbytečných výhonků a zkracuje nadbytečně dlouhé větve. Výsledkem je bohatší a kvalitnější úroda. Během léta sledujte své stromy a odřezávejte suché a infikované větve. Sledujte listy a plody, díky kterým v létě snadno poznáte infekci, v zimě je obtížnější je identifikovat. Ale měli bychom omezit práci na to, co je nejdůležitější, hojení ran v horkých letních dnech je obtížné!

V případě jádrovin (jablko, hruška) a několika peckovin (třešně, třešně) se dělají zimní i letní řezy, u ostatních peckovin (broskve, meruňky, švestky a slivoně) provádějte jen letní řezy – začíná se až po nasednutí pupenů. Keře ovocného typu se prořezávají až po sklizni.

Řez jabloní

První řez se provádí hned, jak si přinesete stromek z ovocné školky. Ovšem tyto stromy nejsou až tak náročné na řez. Jarní řez jabloní se provádí po skončení mrazů - v březnu či v dubnu. Letní řez jabloní se provádí na konci srpna a jde o tzv. pozdně letní řez. Tento řez pomáhá k vytvoření rovnováhy mezi růstem a plodností.

Řez třešní

Třešně je nejlepší řezat během sklizně i s třešněmi :) Řez se provádí buď dodatečně na jaře, od začátku kvetení do doby po odkvětu, nebo během sklizně či po sběru. 

Řez broskví

V případě, že je broskvoň ještě mladá, stříháme ji až třikrát ročně. Začínáme v březnu, pokračujeme v červnu a končíme v září. Ale v případě, že jde o starší strom, který produkuje lahodné ovoce, měli byste jej prořezávat jen dvakrát ročně.

Jak zlikvidovat větve?

K likvidaci skvěle poslouží speciální štěpkovací stroje. Vevnitř je kostra rotačních drtiček, které větev štěpí na menší části, když prochází strojem. Nejlepší je si nachystat celou hromadu a tu dát jednotně do štěpkovače. Zahradní drtiče větví jsou určeny k ekologické likvidaci dřevnatých zahradních odpadů. Drtiče větví se vám budou hodit i k likvidaci výhonů živých plotů, okrasných nebo trnitých keřů a dalšího dřeva. Se štěpkou potom můžete například mulčovat záhony.

Ostříhané větve

Jak vybrat správné nářadí?

Pro efektivní střih či prořez stromů se vždy hodí pilka a nůžky na větve nebo teleskopické nůžky. Motorová nebo AKU pila (navíc i jednoruční) odstraní silné větve všude, kam dosáhnete ze země nebo ze žebříku. Teleskopický prořezávač si poradí i s vysokou korunou.

Zahradnické nůžky

Zahradní nůžky jsou základním vybavením. Větve, které mají v průměru 2,5 centimetru jimi jednoduše přestřihnete. Základem je, aby dokázaly provést hladký, čistý a šetrný řez.

AKU nůžky na větve ocení především sadaři, které už ze stříhání bolí ruce. Jsou určeny k lehkému prostříhávání nebo ke zkracování větví ovocných a mnohdy i okrasných stromů. Vybírat můžete z menších i větších nůžek, ale výběr záleží na tom, jak silné větve a větvičky jimi chcete stříhat.

Teleskopické nůžky

Teleskopické nůžky na větve vám usnadní prořez stromů ve výškách. V případě, že se chcete vyhnout nebezpečnému balancování na žebříku, použijte dlouhé nastavitelné nůžky. To vám umožní pracovat bezpečně ze země a stříhat i větší průměry větví v místech, kam by bylo obtížné dosáhnout. Teleskopické nůžky dosahují délky až 3 metry.

Pákové nůžky

Pákové nůžky na větve vám pomohou se stříháním silnějších větví právě díky páce.
Pákové nůžky na větve

Aku pily a vyvětvovací pily

Aku pily jsou vetší i menší velikosti. K dostání jsou i jednoruční, které jsou určeny k menšímu prořezávání větví, stromů a keřů. Aku pily mají nevýhodu v tom, že jejich baterie vydrží dodávat energii jen po určitou dobu, ale občas je potřeba dát si při práci pauzu. Baterie také můžete snadno měnit.

Vyvětvovací nebo prořezávací pila je určená přímo na řez v korunách stromů ze země - je to vlastně malá pila na teleskopické tyči. Prodává se v AKU provedení nebo v elektrickém provedení s kabelem.

Pilka na větve

Klasické ruční pilky a pily vždy zůstanou podstatnou částí výbavy zahrádkářů a pěstitelů stromů. Dají se lehce skladovat, nejsou náročné na údržbu, jsou nejvíce ekologické a vydrží po několik let.