Jak vybrat vrtací, sekací či bourací kladivo? Zvolte z 5 typů nástrojů podle jednoduchých kroků

10. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Na trhu můžete najít spoustu typů kladiv, mezi kterými je občas těžké vyznat se. Přinášíme vám informace, které vám pomohou udělat si v hlavě pořádek a jednoduše určit, které kladivo je pro vás tím, jenž vám usnadní a urychlí práci. Jak vybrat vrtací a sekací či bourací kladivo? Tady je několik tipů.
Jak vybrat vrtací, sekací či bourací kladivo? Zvolte z 5 typů nástrojů podle jednoduchých kroků

Obsah článku

Jak vybrat správné kladivo

Při výběru vhodného kladiva je nutné zamyslet se nad následujícími otázkami, které se vztahují ke konkrétní práci, jež potřebujete s nářadím provést. 

  1. Jaký úkol musím s kladivem splnit? 

  2. S jakým materiálem potřebuji pracovat?

  3. Jaký potřebuji, aby mělo kladivo výkon?

  4. S jakou hmotností a tvarem se mi bude nejlépe pracovat? 

  5. Jaké typy nástavců si potřebuji pořídit? 

  6. Potřebuji k práci systém upínání SDS-Plus nebo SDS-Max?

  7. Jak je vybraný produkt hodnocený v recenzích na internetu?

Typy kladiv

Kladiva, o kterých bude řeč, jsou elektrické nástroje, které vám usnadní práci s betonem, cihlami nebo jiným tvrdým materiálem. Každé kladivo slouží k jinému účelu a pyšní se jinými funkcemi, které je nutné při výběru nářadí zvážit. 

Tento typ kladiva se primárně používá, když potřebujete vyvrtat otvor do tvrdého materiálu, kterým může být beton nebo kámen. Co se týká funkcí, má vrtací kladivo lehký kladivový úder, který usnadňuje prorážení tvrdých povrchů, aniž by je poškodilo. Potřebujete-li vrtat jemněji a přesněji, je toto kladivo určitě vhodnější než agresivnější bourací kladivo. Pokud nechcete být omezení v pohybu, může se vám lépe pracovat s akumulátorovým vrtacím kladivem, které má však o něco nižší výkon než to na elektřinu. 

Bourací, nebo také demoliční kladivo či sbíjecí kladivo, se používá ve chvíli, kdy potřebujete odstranit nebo rozbít nějaký tvrdý povrch, jako jsou betonové stěny nebo dlaždičky. Tento typ nástroje má silný kladivový úder, jehož hodnota se dá většinou nastavit. Některá kladiva umožňují také vrtání. V případě, že chcete něco bourat nebo odstranit ze svých zdí dlaždice, může být bourací kladivo velkým pomocníkem, který vám usnadní a urychlí práci. Chcete-li pracovat co nejpohodlněji, můžete si pořídit aku bourací kladivo, které neobsahuje kabel, jež by vás omezoval v pohybu. 

Mezi bourací kladiva můžeme zařadit také elektropneumatická kladiva, takzvané sbíječky, která jsou poháněna stlačeným vzduchem, jenž se přeměňuje na sílu nebo pohyb, který je potřebný k vykonání práce.

Hlavním účelem sekacího kladiva je odstranění materiálů z nějakého povrchu, sekání a lámání. S tímto kladivem můžete například odstranit a zdemolovat betonové části. Kladivo má velkou sílu úderu, který je pravidelný. U některých modelů se můžete setkat s nástavci, které je možné měnit a používat pro různé účely.

Kombinovaná kladiva představují vrtací a sekací kladivo nebo vrtací a bourací kladivo dohromady. Jedná se o víceúčelové elektrické zařízení, které kombinuje více funkcí. Tato kladiva můžete v obchodech najít pod označením SDS-Plus nebo SDS-Max. Potřebujete-li pracovat s tvrdým materiálem, jako je beton, kámen nebo cihly, může vám tento typ kladiva pomoci, a to například při stavebních pracích či rekonstrukcích. Kombinovaná kladiva dokáží vrtat, sekat i bourat. 

 

Rozdíl mezi SDS-Plus a SDS-Max

Jedná se o systémy upínání nástrojů, které umožňují rychlou a bezpečnou výměnu nástavců, aniž byste byli nuceni použít klíč. 

 

  • SDS-Plus: Kladiva s tímto systémem jsou vhodná pro plnění lehčích úkolů a vrtání menších otvorů. Ke kladivům můžete pořídit nejrůznější vrtáky SDS-Plus a sekáče SDS-Plus, které vám umožní pracovat co možná nejpřesněji. Kladiva jsou celkově lehčí a menší, díky čemuž jsou lépe ovladatelná. Průměr hřebene je obvykle 10 mm. 

  • SDS-Max: Jedná se o větší těžší systém, který je vhodný, jak už samotný název vypovídá, pro těžší práce a dělání větších otvorů. Díky tomu, že jsou nástroje s tímto systémem robustnější a těžší, snadněji se s nimi plní náročnější úkoly, jako jsou například demolice nebo sekání do tvrdších materiálů. I v tomto případě můžete zakoupit nejrůznější druhy vrtáků SDS-Max a sekáčů SDS-Max, které vám umožní vykonat perfektní práci.  Průměr hřebene bývá obvykle 18 mm. 

 

Jedná se o bezdrátové elektrické nástroje, které často kombinují funkci vrtání, sekání a otáčivé funkce. Akumulátorová kladiva se používají pro práce s tvrdým materiálem a jsou vyhledávané zejména pro jejich pohodlné používání a mobilitu. Další výhodou kladiv je, že je můžete snadno dobíjet, kombinují více funkcí a je tedy možné používat je univerzálně.  Můžete u nich snadno přepínat režimy práce, díky čemu se můžete rychle přizpůsobit plnění konkrétního úkolu, a mají ergonomický design, který zajišťuje komfort při držení nástroje.

Příslušenství

Kladivo samo o sobě nestačí. Je nutné vybrat vhodný sekáč nebo vrták, a to na základě práce, kterou s nástrojem potřebujete vykonat. 

 

Druhy vrtáků:

  • do betonu – mají karbidové hroty, které umožňují vrtání do tvrdých materiálů

  • do kovu – mají rychlé špičky a odolnou konstrukci

  • do dřeva – mají rychlé hroty odvádějící piliny ven z otvoru

  • špuntovací vrtáky – mají speciální tvar umožňující zakládání hmoždinek či špuntů při vrtání otvorů v betonu nebo zdivu

 

Druhy sekáčů:

  • špičky a sekáče – používají se k lámání nebo odstraňování materiálů, jako je omítka nebo dlaždice

  • špachtle – pomáhají zbavit se například malty, lepidla nebo staré omítky

  • bourací – jsou vyrobeny ve tvaru lopaty a pomáhají s odstraňováním materiálů ze stěny nebo podlahy

  • špuntovací – odstraňují betonové špunty a nečistoty

 

Některá kladiva navíc obsahují nástavce, do kterých je možné připojit šroubováky nebo adaptéry, které pomáhají se šroubováním nebo odšroubováním. 

Jak vybrat sekáč nebo vrták

Správný výběr kladiva vám může pomoci usnadnit a urychlit práci a provést ji přesně a bezpečně. 

Při koupi sekáče nebo vrtáků myslete na: 

  • typ práce, který máte vykonat

  • materiál, se kterým budete pracovat

  • typ upínání nástroje

  • velikost nástroje

  • bezpečnost

  • kvalitu zakoupeného zboží

  • recenze uživatelů konkrétního produktu


Teď už víte, jak vybrat vrtací a sekací či bourací kladivo a usnadnit si tak práci. Potřebujete-li bourat, demolovat, rozbíjet, dobře vám poslouží bourací kladivo. Chcete-li pomoci s menší demoliční prací a vrtáním, pořiďte si vrtací kladivo. A v případě, že potřebujete materiály lámat, řezat a odstranit, zvolte sekací kladivo.