Jak položit venkovní dlažbu

14. 01. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Pokládka zámkové dlažby má svá jasně daná specifika. Abychom dosáhli profesionálního výsledku, musíme se vyvarovat přílišného spěchu a nedbalosti. Jak tedy na to?
Jak položit venkovní dlažbu

Obsah článku

Před samotnou pokládkou venkovní dlažby

Před samotnou pokládkou venkovní dlažby byste se měli seznámit s materiálem, který lze na výstavbu zámkové dlažby použít, s nářadím, které budete potřebovat, a především byste měli pochopit samotný proces, který před vámi stojí. 

Než však sáhnete po lopatě, je třeba si ujasnit, jaký druh venkovní dlažby chcete použít a co by tato dlažba měla splňovat (z hlediska funkčnosti, ale i estetiky). Výběr ideální venkovní dlažby je rozhodujícím krokem, který může zásadně ovlivnit finální vzhled prostranství, na kterém bude tato dlažba vystavěna. Na trhu existuje široká paleta druhů venkovní dlažby, která se liší barvou, tvarem, velikostí a povrchovou úpravou.

Materiál by měl být vybírán s ohledem na místo, kde bude tato dlažba položena. Některé zámkové dlažby jsou odolnější vůči mrazu, jiné zase lépe snášejí vysoké teploty. Stejně byste měli uvažovat i nad povrchovou úpravou. Preferujete hladký povrch pro snadnější údržbu nebo strukturovaný pro lepší přilnavost? Neméně důležité je rovněž přemýšlet nad integrací zámkové dlažby do stávajícího terénu. 

Pokládka dlažby

Pokládka venkovní dlažby krok za krokem 

Na úvod je důležité zmínit, že kvalitní nářadí je položkou, na které bychom rozhodně neměli šetřit. Základem vaší výbavy by mělo být kladivo, lopata a rýč. Dále se neobejdete bez míchačky na beton, který využijete pro usazování obrubníků - při nejmenším objemu ale bude stačit i míchadlo či ruční míchačka do vrtačky. Nezbytnou součástí vaší výbavy by mělo být gumové kladivo pro úpravu již položených dílů a úhlová bruska pro případnou úpravu velikostí vybraných dlaždic. Samozřejmostí je také metr a značkovací šňůra. Zhutnění podkladu se zase neobejde bez vibrační desky. Během celého procesu byste měli myslet na své zdraví a používat ochranné pomůcky, jakými jsou především pracovní rukavice a ochranné brýle

Měření a příprava terénu

Precizní příprava a měření terénu je prvním klíčem k úspěchu. Prvním krokem je tedy pečlivé zaměření prostoru, kde má dlažba ležet. Každý centimetr hraje roli v tom, jak bude finální dlažba vypadat. V prostoru tedy vymezíme obrys budoucí dlažby, a to za pomoci kolíků a provázku. V této fázi rovněž dbáme na kontrolu rovin . Pro ideální odtok vody by měl být terén mírně nakloněný - u zámkové dlažby jsou to 2 % podeléně a 0,5 % příčně (sklon 1 % znamená snížení o 1 cm na 1 m).

Základy a příprava podkladu

Po dokončení měření přichází na řadu příprava podkladu, který je pro dlouhodobou odolnost zámkové dlažby naprosto klíčový. Pokud chcete, aby byla zámková dlažba stabilní a odolávala náporu času a počasí, je nutné vytvořit kvalitní a pevné základy. V případě, že potřebujete, aby byla dlažba pojezdová a zvládala nadměrnou zátěž, kopejte do hloubky zhruba 35 cm. Pokud budete dlažbu využívat pouze jako zahradní cestu nebo vstup do pergoly, postačí hloubka 25 cm. Výkop je nutné zhutnit válcováním. Hloubka výkopu musí být po celé délce stejná. 

Zasazení obrubníků 

Ohraničení zámkové dlažby slouží k tomu, aby se nerozjížděla nebo neposouvala. Betonové obrubníky pomalu pokládejte do připraveného zavlhlého betonu. K jejich vyrovnání použijte vodováhu, provázek a gumovou palici. Jakmile budou obrubníky vyrovnané, můžete je zabetonovat i z bočních stran. 

Gumová palice

Štěrkový podklad 

Štěrkový podklad zajistí, že bude dlažba stabilně ležet a nebude se časem propadat. Toto podpoříte i položením geotextilie mezi hlínu a štěrk. V této fázi je důležité použít několik druhů štěrku – od toho nejhrubšího po ten nejjemnější. Vrstvy je nutné průběžně zhutňovat. Pokud to neuděláte, dlažba pravděpodobně začne postupem času propadat. Pro hutnění použijte vibrační desku.

Nejspodnější vrstvu by měl tvořit štěrk frakce 33–63 mm, a to do výšky okolo 20 cm. Následuje další 10 cm vrstva štěrku, a to 16–32. Finální vrstva je tvořena z jemného štěrku frakce 4–8 mm. Tato finální vrstva by měla mít zhruba 2 cm. 

Pokládka dlažby 

Na štěrk můžete umisťovat klasickou zámkovou dlažbu nebo dlaždice (keramické, či kamenné) různých formátů. Každou dlaždici do štěrku usaďte pomocí gumové palice. V průběhu usazování budete potřebovat dlaždice řezat a zkracovat. K tomuto účelu slouží řezačky na dlažbu a obklady a úhlová bruska.

Lamačka na dlažbu
 

Zasypání spár pískem 

V této finální fázi je nutné zasypat spáry pískem. K zásypu používáme písek křemičitý, a to ten nejjemnější. Pokud bychom spáry zasypali pískem vápenatým nebo hlinitým, hrozilo by, že by skrze spáry prorostl mech nebo plevel

Druhy venkovních dlažeb 

Betonová dlažba

Betonová dlažba je typická pro svou stabilní a rovnoměrnou povrchovou strukturu. Je oblíbená pro svou snadnou údržbu a odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Tato dlažba je k dispozici v různých tvarech a barvách, což umožňuje široké spektrum designových variant. 

Zámková dlažba 

Zámková dlažba se v posledních letech těší velké oblibě. Je to zejména proto, že je velice stabilní a snadno se pokládá. Další nesporná výhoda tkví i v tom, že se dá kdykoliv rozebrat a poskládat znovu. Každá dlaždice může mít jinou barvu, odstín. To umožňuje z dlaždic vytvářet různé obrazce, které mohou mít i praktické využití. 

Cihlová dlažba

K výhodám cihlové dlažby patří snadná údržba, vysoká odolnost proti mrazu a větru i stálobarevnost. Jedná se o ekologický přírodní výrobek. Zaručí vám jedinečný neotřelý vzhled.

Plastová dlažba

Plastová dlažba se nejčastěji využívá jako dlažba zatravňovací. Tento typ dlažby je prakticky bezúdržbový a rovněž disponuje vysokou životností. Oproti klasickým dlažbám je velice lehká a její montáž zvládne i úplný začátečník. 

Keramická dlažba

Kvalitní venkovní keramická dlažba je mrazuvzdorná, protiskluzová a snadno se čistí. Lze ji využít především na balkony nebo terasy. Na trhu je navíc velký výběr vzorů a barev, což zákaznici určitě ocení.