Vertikutace trávníku - kdy prořezat trávník?

13. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Vertikutace je proces, při kterém dochází k vodorovnému prořezání trávníku. Vertikutace umožňuje lepší přístup vzduchu, světla a vody ke kořenům trávníku, čímž významně zlepšuje jeho růst. Díky vertikutaci je rovněž možné snížit výskyt plevele na zahradě a posílit odolnost trávníku vůči škůdcům.
Vertikutace trávníku - kdy prořezat trávník?

Obsah článku

Mnoho lidí často zaměňuje pojmy vertikutace trávníku a provzdušnění trávníku. Provzdušnění však spočívá v tom, že se půda proděraví malými otvory, aby ke kořenům trávy pronikl vzduch, živiny a voda. Tento proces pomáhá kořenům růst do hloubky a vytváří se tak odolnější a silnější trávník. 

Vertikutace

K vertikutaci používáme vertikutátor trávníku. Ostré nože vertikutátoru rotují a zařezávají se do horní vrstvy půdy. Tímto procesem se narušují mechy, plevel v trávníku a stará tráva. Vertikutace rovněž podporuje zdravý růst trávníku, naříznuté kořeny travin začnou totiž tvořit nové výhonky, trávník tak lépe houstne. 

Kdy vertikutovat trávník?

Vertikutace trávníku by se měla provádět dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim. Trávník by měl být starý nejméně tři roky. V opačném případě by mohlo dojít k jeho nevratnému poškození. Vertikutace by měla být prováděna v případě, že má půda nejméně 10 °C, a to několik dní po sobě. 

Čím mohu trávník vertikutovat?

Pro menší až středně velké plochy je vhodné zvolit elektrický vertikutátor. Tyto vertikutátory jsou lehké, snadno ovladatelné a především tiché. Naopak pro rozsáhlé travní porosty je vhodné zvolit benzínový vertikutátor. Tento vertikutátor má vyšší záběr, silný motor a je odolnější. 


Jak při vertikutaci správně postupovat?

Před samotnou vertikutací by měl být trávník posečený a zhruba 2 dny prosychat. Vertikutace by neměla být prováděna na promáčené nebo vysušené ploše. Vertikutátor používáme stejným způsobem jako klasickou sekačku na trávu.

Jediný rozdíl je ve směru sečení. Vertikutovat bychom měli křížem. Doporučená hloubka vertikutace je 2 až 4 mm. Travní plsť se shromažďuje do sběrného koše, jehož objem je obvykle 30 až 40 litrů. Dostatečné zavlažení a hnojení trávníku po vertiuktaci spolu s případným dosetím travním osivem zvýšuje efekt vertikutace.Co s posekanou trávou? 

S čerstvě posekanou trávou si můžete poradit několika způsoby. Mezi nejčastější způsoby patří mulčování a kompostování. Trávu lze totiž využít (v případě mulčování) jako hnojivo pro stromy nebo keříkové rostliny. Důležité je, abyste při mulčování odhadli vhodnou vrstvu. Vrstva trávy by totiž neměla být příliš silná. Tráva by pak mohla začít plesnivět. 

Dalším způsobem, kdy můžeme využít posekanou trávu, je kompostování. Při kompostování je důležité mísení kompostovaných materiálů. Mísíme v principu dva materiály – uhlíkaté a dusíkaté. Jejich poměr by se měl přibližovat 1:1, to platí i u posekané trávy. Pro urychlení kompostování je vhodné vybrat ten správný kompostér. Kompostéry fungují na principu vyšší teploty (okolo 50 °C) a dochází při ní k hygienizaci kompostu, tzn., že se kompost zbaví plevele a škodlivých zárodků. 


5 tipů pro úspěšnou vertikutaci

Jak na trávník, který je hustý a zdravý?

1) Těsně před vertikutací posekejte trávník sekačkou na trávu na výšku 2 cm (nejnižší nastavení sekačky).

2) Vertikutaci provádějte, pokud je trávník suchý. V případě, že je půda mokrá, může vertikutátor vytrhat i zdravé rostlinky.

3) Před vertikutací odstraňte z trávníku všechny nečistoty. Pozornost věnujte větším kamenům, které by mohl vertikutátor vymrštit.

4) Po trávníku se pohybujte rychle, abyste dlouho nestáli na jednom místě a nedošlo tak k poškození trávníku.

5) Vertikutujte nejprve podélně a následně napříč povrchem. Svými pohyby byste měli vytvářet šachovnici. 


Provzdušnění 

Provzdušnění neboli aerifikace způsobuje, že se do pevných látek dostane kyslík v podobě čerstvého vzduchu a vypustí oxid uhličitý. Tento proces vede ke stimulaci a růstu kořenů. Provzdušňování rovněž zlepšuje odvodnění trávníku. 

Kdy provzdušňovat trávník?

Provzdušňování trávníku by se mělo provádět alespoň jednou ročně.  Pokud se chystáte trávník hnojit, je důležité, aby provzdušnění předcházelo této aktivitě. Zároveň u provzdušňování platí stejná pravidla jako u vertikutace. Provzdušňování by se nemělo provádět v příliš suchém nebo chladném počasí.

Čím mohu trávník provzdušnit?

Trávník lze provzdušnit pomocí speciálních provzdušňovacích vidlí nebo pomocí trávníkového provzdušňovače. U malých ploch postačí výše zmiňované vidle. U větších ploch je vhodné využít motorizovaný provzdušňovač. 

Jak při provzdušňování správně postupovat? 

Provzdušňovač použijeme stejně jako sekačku, tzn., pohybujeme se s ním po (ideálně posekaném) trávníku. Při pohybu provzdušňovače se do půdy vyvrtají větrací otvory a umožní se tak přístup vzduchu – kyslíku. Pokud mají kořeny nedostatek kyslíku, mají problémy s růstem. 

5 tipů pro úspěšné provzdušňování 

1) Před samotným provzdušněním trávník zbavte všech zapomenutých předmětů co by mohlo poškodit přístroje.

2) Posekejte trávník (ideálně den předem) na co nejkratší délku.

3) Přesvědčte se o tom, že je povrch trávníku zbaven mechu a nečistot, které stačí shrabat hráběmi

4) Po provzdušnění trávník pohnojte, případně zasejte nová semena.

5) Pro provzdušnění použijte vhodné a ověřené provzdušňovače. 

6) Po zasetí použijte zahradní válec pro srovnání půdy a zatlačení čerstvě zasetého osiva.


Pískování trávníku

Po provzdušnění trávníku přichází na řadu tzv. pískování, což zahrnuje přidání bílého křemičitého písku do trávníku. Tento krok omezí vznik nové plsti i mechu a zlepší i strukturu půdy, protože se zvýší její propustnost. Nejvhodnější je písek o zrnitosti 0,25 - 0,2 mm, který by se měl aplikovat s pomocí rozmetadla, aby došlo k rovnoměrnému rozptylu po trávníku. Vrstva přitom nesmí zakrývat trávník - typicky se rozptyluje cca 5 litrů písku na 1 m2.

Možná jste se s pískováním setkali i u umělých travních povrchů na sportovištích. Stejným způsobem ale není potřeba ošetřovat např. umělou trávu na terase či zahradě. Zde se používá obvykle tzv. bez-zásypová umělá tráva. Mějte to tedy na paměti, pokud by vám nějaký písek zbyl po pískování přirozeného trávníku a chtěli jste ho uplatnit jinde. Vždy si způsob údržby ověřte u výrobce či dodavatele těchto povrchů.