Rekonstrukce kuchyně svépomocí - krok za krokem

09. 04. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
V dnešní době, kdy jsou sociální média a časopisy plné inspirativních obrázků dokonalých kuchyní, je snadné se nechat unést aktuálními trendy. Nicméně, důležité je si uvědomit, že to, co je trendy, nemusí nutně vyhovovat vašim potřebám nebo životnímu stylu. Pokud se chystáte rekonstruovat kuchyň, je nutné tuto rekonstrukci předem důkladně promyslet a být otevřený případným změnám, které mohou nastat.
Rekonstrukce kuchyně svépomocí - krok za krokem

Obsah článku

V tomto článku si přiblížíme, jak na rekonstrukci kuchyně krok za krokem, jaké nářadí budete k této rekonstrukci potřebovat a také krátce zmíníme to, co lze a nelze zrekonstruovat svépomocí.

Jak na rekonstrukci kuchyně – krok za krokem 

Kuchyň se řadí mezi nejpoužívanější místnosti celého domu nebo bytu, proto by měla být funkční, ale i estetická. Kuchyň by rovněž měla být navržena tak, aby komponenty v ní byly logicky uspořádány a ulehčovaly vám tak práci při přípravě jídla. 

Při rekonstrukci samotné kuchyně je důležité dodržovat posloupnost. V první řadě musíte demontovat staré spotřebiče a odstranit původní nábytek. Až po tomto kroku můžete začít s prací na stěnách, stropě a podlaze. Montáž linky a umístění vybraných spotřebičů je tedy pouze špičkou ledovce. 

Rekonstrukce kuchyně je dobrodružství plné výzev. Klíčem k úspěchu je pečlivé plánování, realistické stanovení rozpočtu a přizpůsobivost během pracovního procesu. V textu níže budou popsány konkrétní kroky, jak zrekonstruovat kuchyň.

1. Plánování 

Začínat rekonstrukcí kuchyně bez pevného plánu a jasné vize je jako plout na lodi bez kormidla. Prvním krokem vaší cesty by tedy mělo být přesně to – rozmyslet si, co vlastně chcete a potřebujete. Přemýšlet o každém detailu, od umístění zásuvek po typ dřezu, je zásadní. Tento proces vás také postaví před realitu rozpočtu. Je potřeba najít rovnováhu mezi svými očekáváními a financemi, které máte k dispozici. 

Během plánování je rovněž důležité zmapovat, kde se nacházejí elektrické a vodovodní přívody a jaký je stav stropu a podlahy. Samotná přestavba kuchyně by měla probíhat na základě kvalitního projektu. Můžete si projekt zpracovat sami nebo jej nechat vytvořit externí firmou. Pokud projekt zpracujete sami, i tak se doporučuje vaše záměry zkonzultovat s profesionály. V první fázi byste si rovněž měli rozmyslet, co budete k samotné rekonstrukci kuchyně potřebovat, to znamená přemýšlet nad výběrem kvalitního nářadí a dalších materiálů jako jsou například obklady. 

Nářadí 

Pokud nedisponujete vlastním nářadím, můžete si jej půjčit v ověřených půjčovnách. V případě, že chcete rekonstruovat kuchyň, určitě se neobejdete bez aku vrtačky, která patří mezi základní vybavení. K dalšímu nezbytnému vybavení každého kutila by měl patřit úhelník, ten vám zaručí přesné změření pravého úhlu. Pro samotnou rekonstrukci kuchyně určitě budete potřebovat kleště a řezačky obkladů. Řezačka obkladů zajistí to, že vaše řezy budou přesné a dlaždice krásně přilnou na připravený povrch. Veškeré nářadí by mělo být kvalitní a od ověřených výrobců. Během práce určitě nezapomínejte na ochranu svého zdraví a využijte ochranné pomůcky, kterými jsou například brýle a rukavice

2. Odpady a dostatek zásuvek 

Při rekonstrukci kuchyně zjistěte stav odpadů a případně odpady vyměňte. Důležité je také si promyslet, kde budete mít odtok z myčky, dřezu, pračky a dalších spotřebičů. Neméně důležité v této fázi je i kontrola počtu zásuvek. Pokud rozvádíte novou elektřinu, je potřeba s těmito zásuvkami počítat. 

3. Výběr vhodné kuchyňské linky

Samotná kuchyňská linka by měla být prostorná, ale hlavně funkční. Do své kuchyně můžete pořídit klasické kuchyňské linky nebo linky atypické. Vše záleží na vašich preferencích a také samozřejmě na prostoru, který máte k dispozici. Na trhu jsou k dispozici různé tvary kuchyní, které jsou vyrobeny z širokých škál materiálů. Mezi nejtypičtější materiály řadíme dřevo, laminát a kámen. 

4. Osvětlení kuchyně

Světlo slouží nejen k vytvoření příjemné atmosféry, ale také je důležité pro samotnou funkčnost kuchyně. Nejlepší je kombinace několika druhů osvětlení. Jako hlavní zdroj osvětlení se nejvíce využívá stropní lampa. Velmi využívané je také pracovní osvětlení, které najdete pod linkou nebo pultíkem. Neméně důležité je dekorativní osvětlení, kde můžete vybírat ze škál barev a provedení. V poslední době se těší velké oblibě LED osvětlení, které je energeticky úsporné, tzn., ušetří vám spoustu peněz. 

5. Kuchyňské spotřebiče 

V případě, že zvládnete všechny předešlé kroky, čeká na Vás ta nejpříjemnější část – výběr spotřebičů. Při výběru spotřebičů je nutné zvážit funkčnost, kvalitu a rozměry vybraného spotřebiče. Velice důležitým aspektem v dnešní době je energetická úspornost. Na dnešním trhu je na výběr nespočet značek a provedení jednotlivých spotřebičů. Vše záleží na preferencích zákazníka a samozřejmě i na prostorech, které máte k dispozici. 

V textu výše bylo uvedeno několik bodů, které byste měli promyslet před rekonstrukcí kuchyně. Na závěr tohoto článku si přiblížíme, co lze během rekonstrukce zvládnout svépomocí a na jaké práce byste měli oslovit specializovanou firmu nebo vyškolené pracovníky.

Rekonstrukce svépomocí

Pokud chcete rekonstruovat kuchyň, je důležité si uvědomit, zda se do rekonstrukce pustíte sami nebo oslovíte firmu. Pro rekonstrukci svépomocí musíte mít jasnou vizi, čas a určitě se neobejdete bez zkušeností. Existují postupy, které můžete „okoukat“ na internetu. Rovněž funguje mnoho skupin na internetu, kde si řemeslníci radí, jak efektivně a rychle kuchyň postavit nebo zrekonstruovat. Firma vám může rovněž pomoci s výběrem kvalitních spotřebičů a doplňků, či tyto spotřebiče rovnou pořídit. V případě, že se rozhodnete rekonstruovat svépomocí, výběr veškerých spotřebičů a doplňků je na vás. Výběr spotřebičů a dalších doplňků zabere čas, který nutně potřebujete investovat do samotné rekonstrukce. V případě, že se pustíte do rekonstrukce svépomocí a vše půjde „hladce“, lze ušetřit nějakou část peněz. Je však důležité zmínit i to, že se během rekonstrukce mohou vyskytnout problémy, které jsou zapříčiněny neznalostí nebo neodborností řemeslníka. Pokud k těmto problémům dojde, může se rekonstrukce výrazně prodloužit a vyjde vás finančně daleko více než jste původně předpokládali. 

5 základních rad pro rekonstrukci svépomocí 

  1. Pečlivě plánujte a buďte připraveni na neočekávané.
  2. Investujte do kvalitních materiálů a nářadí.
  3. Využijte sílu samostudia, ale buďte realističtí ohledně svých dovedností.
  4. Nebojte se požádat o pomoc odborníky, když narazíte na úkol, který přesahuje vaše schopnosti.
  5. Neztrácejte motivaci, i když některé věci nejdou podle plánu. 

Rekonstrukce kuchyně je určitě kreativním procesem, kdy můžete svoji původní kuchyň přeměnit do podoby, kterou vaši hosté nepoznají. Při rekonstrukci kuchyně je důležité plánovat, dbát na detaily a rovněž být realistický. Neobejdete se bez potřebných znalostí a zkušeností. Pokud dodržíte všechna důležitá doporučení, bude pro vás rekonstrukce kuchyně radost, která přinese vytoužené ovoce. 

Zdroj

gorenje.cz