Jak vyrobit vyvýšený záhon?

11. 12. 2023
Autor: Tomáš Dvořák
Vyvýšený záhon je dnes vyhledávanou praktickou alternativou běžných záhonů. Jejich největší výhodou je, že se k nim nemusíte sklánět a vše dobře vidíte. Díky vyvýšeným záhonům si můžete založit zahradu i tam, kde nejsou nejlepší podmínky pro pěstování. Třeba na vaší terase, balkonu anebo na střeše. Vyrobit si vyvýšený záhon může opravdu každý.
Jak vyrobit vyvýšený záhon?

Obsah článku

Pro koho je vhodný vyvýšený záhon?

Vyvýšené záhony jsou vhodné všude tam, kde je krajina nerovná a obtížně by se terén upravoval, ale také do zahrady v místech, kde se nechcete moc shýbat. Jsou vhodné pro starší lidi, pro děti, nebo třeba když chcete uchránit úrodu před pobíháním psů či slepic. 

Vyvýšený nebo zvýšený záhon je vhodný pro každého. Zejména si jej budou pochvalovat ti, kdo trpí bolestmi zad a kolenou. Péče o rostliny se tak výrazně zlepší a bude vás to více bavit. Kromě toho, mohou být pouhým doplňkem zahrady nebo jiného prostoru, kde z něj bude i dekorační prvek. Vaše zahrada bude díky vyvýšenému záhonu působit elegantnějším dojmem. A jaké možnosti máte?

Betonový záhon

Betonový vyvýšený záhon bývá v šedé nebo také v pískovcové barvě, je skvělým designovým kouskem. V případě, že máte na zahradě betonové ploty, skvěle se k němu tento záhon hodí.

Výhody

Nevýhody

Trvanlivost a odolnost

Nasákavý materiál

Mnoho variant

Je tu nastálo

Formy si vylijete sami

Nutná izolace

Gabionový záhon

Levnější, ale stále elegantní alternativou vyvýšených záhonů jsou gabionové vyvýšené záhony. V případě, že jste nadaní, vyrobíte si je sami. Budete potřebovat gabionové sítě, gabionové spirály a gabionová táhla. Pak samozřejmě dojde i na kameny, kterými sítě vyplníte. Kámen, který použijete, musí být dostatečně tvrdý a nesmí být štípaný. Oblast pod záhonem můžete vybetonovat nebo zpevnit zhutněním.

Výhody

Nevýhody

Je pevný a stabilní

Nedá se přemístit

Přírodní vzhled

Podklad by měl být zpevněný

Dřevěný záhon

Domácí kutilové si navíc mohou vyrobit dřevěný vyvýšený záhon v domácích podmínkách. Ať tak či onak, při stavbě je nutné zajistit, aby bylo dřevo řádně naimpregnováno. Stěny záhonu je vhodné vyložit nopovou fólií nebo jinou izolací.

Výhody

Nevýhody

Snadno se staví

Potřebuje více péče

Může být jakkoli velký

Dřevo hnije

Lépe se s ním manipuluje

Potřebujete kvalitní izolaci (nebo bude mít kratší trvanlivost)

Plastový záhon

Plastové vyvýšené záhony jsou v dnešní opravdu oblíbené. Můžete si vybrat z různých šířek, délek i výšek. Recyklovaný plast je velmi odolný proti povětrnostním vlivům, plísním, houbám, hnilobě a chemikáliím.

Výhody

Odolný materiál

Různé velikosti

Snadná instalace

Kamenný nebo cihlový záhon

Kamenné vyvýšené záhony vypadají přírodně a můžete je lehce sami postavit. Dokonce i cihly lze na sebe postupně vrstvit, ale mějte na paměti, že když je něco takto pouze skládáno, nesmí se stavět moc vysoko.

Výhody

Nevýhody

Pevný materiál

Může mít horší stabilitu

Lze postavit kdekoliv

Použití pouze pro nižší záhony

Kovové záhony

Vyvýšené kovové záhony jsou velmi odolné vůči vlhkosti a vodě a pokud je ošetříte nátěrem, vydrží vám o to déle. Dokonce si lze zakoupit hotový záhon, který je vyráběn z pozinkované oceli, ale i z vlnitého plechu.

Výhody

Nevýhody

Pevný materiál odolný proti vodě

Vyšší cena

Pozinkovaná ocel

Mnohdy vyšší hmotnost

Kulatinový záhon

Kulatinový vyvýšený záhon je nejlepším doplňkem k zahradnické činnosti. Je vhodný k výsadbě rostlin a vyrábí se ze smrkové kulatiny. Palisády jsou dodávány tak, aby bez problému zapadly do sebe, a to díky dlabů na koncích. Jakmile je záhon kompletní, je potřeba jej obalit ochrannou fólií.

Výhody

Nevýhody

Vzhled a jednoduchá montáž

Dřevo se rozkládá

Vhodné do svahu

Vyžaduje kvalitní izolaci

Kulatina je impregnovaná tlakově

Větší péče

Snadno se zapouští do země

 

Jaké jsou další možnosti?

Jak vidíte, možností je více než dost, ale pokud vám to nestačí, můžete se podívat i na nabídku plechových či hliníkových vyvýšených záhonů, které jsou pozinkované a bývají mnohem lehčí, díky čemuž se lépe přenáší. 

Pokud máte zručnější ruce, hravě si vystačíte s výrobou záhonku z palet, z pneumat, OSB desek nebo ze starých trámů. Jediné, co vás brzdí, je vaše představivost a zručnost…


Co budete k výrobě záhonu potřebovat?

Jak vyrobit vyvýšený záhon? Pokud budete stavět vyvýšený záhon svépomocí je nejlepší využít dřevěné palubky nebo palety. Ale záhony z palet jsou mnohem jednoduší…

Jak vyvýšený záhon vyrobit?

Připravte si vhodná dřevěná prkna nebo desky, které možná už máte doma nebo je zakoupíte i na e-shopu nebo v hobby obchodech. Vybírat budete z hoblovaných smrkových nebo modřínových prken. Smrkové dřevo je levnější, ale nevydrží dlouho, modřín je pro stavbu záhonu ideální, ale není zase tolik dostupný. Tloušťka prken může být jakákoliv, ale čím větší, tím délší bude trvanlivost záhonu. Např. 4 cm už bude skutečně pevný záhon. 

Velikost záhonu se odvíjí od místa instalace – na šířku by však neměl překročit cca 1 metr, abyste pohodlně rukama dosáhli na druhou stranu. Délka není nijak omezená, ale při instalacích nad 2-3 m už bude potřeba i středová opora, aby se záhon “nerozjel”. 

Pak přichází část, kdy musíte vybrat místo pro vyvýšený záhon. Vždy vybírejte plochu, která je přístupná alespoň ze tří stran. V dané oblasti odstraňte půdu do hloubky 30-60 cm. Pak vyložte dno vyvýšeného záhonu hustým králičím pletivem, které bude sloužit jako ochrana proti škůdcům.

Přišroubujte palubky nebo dřevěná prkna k hranolům a umístěte je na připravené místo. Připojte k vnitřku fólii z umělé hmoty, abyste předešli kontaktu dřeva s vodou. Nopy by měly směřovat ke dřevu kvůli lepšímu větrání. V posledním kroku naplňte vyvýšený záhon vrstvami:

  • větší větve

  • drny, proutí, menší větve nebo sláma

  • listy ze stromů

  • kompost nebo půda

  • čistá zemina bez kamínků


Jaké jsou výhody vyvýšeného záhonu?

  1.  Nabízejí řešení na těžké, jílovité půdě, která není vhodná pro téměř žádné rostliny

  2. Půdu v nich snadno lokálně přizpůsobíte požadavkům vybraných rostlin, například kyselomilným borůvkám a brusinkám

  3. Mohou velice dobře zlepšit vzhled rostlin a stát se samostatnými stavebními prvky

  4. Rostliny jsou v nich mnohem lépe zabezpečeny před slimáky a plevelem

  5. Vysoké záhony umožňují výsadbu, aniž byste se museli ohýbat.

  6. Záhony zřízené jako kompostová lůžka dodávají teplo a potřebné živiny. A výška sama o sobě může ochránit rostliny před přízemními mrazíky.

Co pěstovat ve vyvýšeném záhonu?

Vhodně vybudovaný vyvýšený záhon nabízí skvělé podmínky pro pěstování užitkových a okrasných rostlin. Jaké rostliny do záhonu zasadíte, záleží zásadně na vašich preferencích. Ať už se jedná o zeleninu, jako jsou kedlubny, rajčata a mrkev, ovoce, jako jsou jahody, nebo jen okrasné květiny či smíšené plodiny – pokud se rostliny navzájem neruší ve vývoji, jsou vhodné četné kombinace. Díky mnohem lepším tepelným vlastnostem vyvýšeného záhonu začnete vybrané rostliny pěstovat brzy na jaře a záhon budete využívat až do podzimu.

V závislosti na vybraných rostlinách a době jejich sklizně budete výsadbu v průběhu roku obměňovat a po sklizni vyvýšený záhon znovu využijete k pěstování dalších rostlin. Stejně jako u běžného vyvýšeného záhonu je nutné, aby se rostliny pěstovaly společně v souladu a byly správně zasazeny a ošetřovány. Podle požadavků na živiny se užitkové i okrasné rostliny dělí na plodiny první, druhé a třetí tratě. Toto rozdělení hraje při výsadbě rozhodující roli.

  • Nikdy nesázejte zeleninu na stejném místě dvakrát za sebou
  • Nikdy nesázejte dvě zeleniny ze stejné čeledi ve stejném místě ve dvou po sobě jdoucích letech. Čeleď zeleniny je obvykle uvedena na balíčku se semeny.
  • V případě, že nepotřebujete sázet podle využití živin, můžete zvýšit množství hnojiva nebo snížit hustotu rostlin.
  • Při spotřebě živin si pamatujte, že některé se vzájemně podporují. Například tyto smíšené plodiny se navzájem chrání před nemocemi.
  • Věnujte pozornost všem potřebám jednotlivých rostlin. Například jarní saláty můžete na vyvýšený záhon vysazovat od poloviny března, letní saláty od poloviny května. U salátů vydržte až do konce července.
  • Kromě toho je důležité, aby každá rostlina měla dostatek prostoru pro svůj vývoj. Údaje o potřebné ploše najdete na daném obalu nebo květináči.

Tipy pro sázení okrasných rostlin

Zvláštní pozornost věnujte umístění vyvýšeného záhonu. Pro zimní období jsou vhodnými okrasnými rostlinami stálezelené trvalky, jako je pachysandra nebo keře stínomilné a polokeře, jako jsou azalky nebo levandule.

Obecně platí, že byste neměli vysévat semena v nepřiměřeně vlhkém nebo chladném počasí. Při výběru rostlin používejte smíšené kultury, abyste se vyhnuli chorobám a napadení. Například levandule je odolná proti mšicím.


Jak doladit vzhled okrasného záhonu

Pokud vyvýšený záhon neplánujete jako užitkový, ale jako čistě okrasný, můžete celkový vzhled mimo rostlin doplnit ještě několika drobnostmi. V první řadě to mohou být kameny, které lze umístit kolem vnitřního obvodu záhonu nebo s nimi vytvořit vnitřní okraje mezi různými rostlinami. Velké a zajímavě tvarované kameny pak mohou být samostatnými dekorativními prvky. Kameny lze také obložit plastový záhon, aby se skryl plast a zdůraznila se tak přírodní stránka záhonu. Osobitost pak mohou záhonu dodat drobné kameninové figurky např. zvířat či pohádkových bytostí

Zdroje: 

hornbach.cz/navody/jak-vyrobit-vyvyseny-zahon/

hospodynkou.cz/zahrada/zahony/vyvyseny-zahon-svepomoci/amp

palubky-vencl.cz/magazin[4]/jak-vyrobit-vyvyseny-zahon