Jak vybrat stolní pilu

10. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Sháníte stolní pilu, ale nevíte jakou? Přečtěte si náš návod, podle čeho vybírat, na co si dát pozor a jaké materiály s ní budete nejčastěji řezat.
Jak vybrat stolní pilu

Obsah článku

Co je stolní pila? 

Stolní pily se řadí mezi výkonné nástroje, které jsou charakteristické pro své kvalitní a přesné řezání materiálu. Stolní pila se využívá k řezání různých druhů materiálu – od dřeva po beton. Stolní pila funguje na stejném principu jako klasická pila. Jedná se vlastně o kotoučovou pilu, která je připevněna ke stabilnímu stolu. Stolní pila je daleko přesnější než klasická kotoučová pila. Na druhou stranu je méně kompaktní a hůře přenosná díky své hmotnosti. 

Stoly, ve kterých je pila zabudována mají svou nezastupitelnou funkci. Tyto stoly jsou obvykle vybaveny vodítky a kolejnicemi pro plynulý posun materiálu a přesný řez. Pracovní stůl rovněž usnadňuje manipulaci s řezaným materiálem. 

Před koupí stolní pily je nutné zvážit, k jakým účelům bude pila sloužit a co od pily očekáváte. Pily se liší svou velikostí, hmotností a výkonem. Rovněž se odlišují v průměru pilového kotouče, počtu otáček a hloubce řezu. 

Cena je u každé stolní pily různá. Nejlevnější stolní pila, která se hodí pro rekreační řezání vyjde zhruba na 2.000 Kč. Od této pily nemůžete očekávat nejlepší výkon a bude limitována i v jiných parametrech. Zlatou střední cestu zastupují pily s cenou zhruba od 3.000 do 10.000 Kč. Jedná se o pily pro zkušenější a náročnější kutily. K pilám v této cenové relaci většinou obdržíte (s nákupem) i základní příslušenství. Pily, které jsou dražší než 10.000 Kč většinou patří do rukou zkušených řemeslníků, kteří jsou omezeni časem a je nutné, aby výsledek jejich práce byl bezchybný. 

V textu níže se podíváme na jednotlivé typy stolních pil a také na to, jaké parametry zohlednit při jejich výběru


Druhy stolních pil 

Stolní kotoučová pila 

Stolní kotoučová pila se nejčastěji používá pro řezání dřeva, dlaždic a cihel. Prostřednictvím stolní kotoučové pily můžete provádět přesné jednoduché řezy nebo si nastavit (pomocí pravítek) úhly řezu a provádět tak řezy složitější. Stolní kotoučová pila dokáže jak příčné, tak podélné řezy. Kotoučové pily rovněž umožňují výškové nastavení prořezu samotného materiálu. 

Okružní pila 

Okružní pile se taky jinak říká „Mafl“. Tuto pilu použijete, když chcete zkrátit palubky, plaňky nebo silná prkna. Rovněž se využívá pro pokládku plovoucí podlahy nebo při stavbě pergoly. Nejdůležitější komponentem okružní pily je pilový kotouč, u kterého sledujeme jeho průměr, počet zubů a také materiál ze kterého je vyroben. 

Stolní aku pila 

Stolní aku pila funguje na principu akumulátorové baterie, tzn. nepotřebujete pro svou práci přívod elektrického proudu. U stolní aku pily (stejně jako u všech ostatních) záleží na tom, co od pily očekáváte a co jste ochotni do pily investovat. Stolní aku pila vyšší třídy (cena zhruba kolem 25.000 Kč) disponuje vysokým výkonem s plnou mobilitou. Tento druh pily je vhodný na řezání dřeva, laminátových panelů a hliníku. Většina stolních akumulátorových pil je vybavena bezuhlíkovvým motorem, což zajišťuje účinnost, která je srovnatelná se síťově napájenou pilou. 

V textu výše byly popsány základní druh pil. Nyní si představíme nejdůležitější aspekty, které je potřeba sledovat před samotnou koupí stolní pily. 

 

Parametry stolních pil 

Kotouč

Jedním z nejdůležitějších komponentů každé pily je její kotouč. Na kotouči závisí velikost materiálu, který pila zvládne proříznout a také jak dlouhý řez samotný kotouč dokáže provést. Kotouče se totiž vyrábí z různých materiálů a je to právě materiál kotouče, který určuje, na co budete moci pilu používat. Pokud budete pracovat s diamantovým kotoučem, je nutné tento kotouč během práce chladit. Dříve, než se rozhodnete koupit jakoukoliv stolní pilu, je nutné zjistit, na jakém principu funguje chladicí systém a jakým způsobem je do pily implementován. 

Tloušťka kotouče a materiál zubů

Tloušťka kotouče ovlivňuje rychlost a kvalitu řezu. Čím je kotouč tenčí, tím je řez rychlejší a samozřejmě i kvalitnější. Tloušťka kotouče se pohybuje v rozmezí od 1,5 do 3,5 milimetrů. Tenčí kotouče se často používají pro akumulátorové pohony pil. Kvalitnější kotouče mají zuby vyrobené z karbidu, což zaručuje jejich dlouhou životnost a vysokou kvalitu řezu. Existují rovněž pily, které mají vyrobeny kotouče z rychlořezné oceli, opět se jedná o velmi kvalitní materiál. 

U stolních pil (kromě materiálu zubů) jde také o to, kolik zubů obsahuje konkrétní kotouč. Kotouč s více zuby poskytuje kvalitnější, ale pomalejší řez. Při koupi kotouče jde tedy i o preference – zda chcete mít kvalitnější řez, který bude trvat delší dobu, či rychlejší řez s případnými odchylkami. 

Hloubka řezu 

Hloubka řezu není variabilní, tzn. nelze ji regulovat. Hloubka řezu jako taková závisí na tom, jaký kotouč použijete. Hloubka řezu se většinou pohybuje v rozmezí od 55 do 85 mm. 


Příkon stolní pily a její otáčky 

Slabší pily mají příkon do 900 W, výkonnější modely mohou dosahovat až dvojnásobku, což je zhruba 2000 W. Příkon pily pro „domácí“ využití se pohybuje od 1500 do 1800 W. Maximální počet otáček u jednotlivých modelů závisí na velikosti kotouče u konkrétní pily. U malých kotoučů lze zaznamenat zhruba 5000 otáček za minutu, u těch větších je to kolem 2 500 otáček za jednu minutu. 

Stůl, ve kterém je pila zabudována 

Pro práci s pilou je důležité, z jakého materiálu je stůl vyroben a také jaké je jeho provedení. Materiál se pak odráží v ceně výrobku a také má vliv na kvalitu samotného řezu. Stoly mohou být vyrobeny z frézované litiny, stříkaného hliníku, pevně vyztuženého plechu nebo třeba duralu. Každý zmiňovaný materiál má samozřejmě své výhody i nevýhody. 

Pravítka 

Pravítko rovněž patří k důležitým komponentům pily. Mělo by se snadno posouvat, nastavovat a mělo by jít lehce zajistit. Jeho možnosti se však odvíjí od ceny samotné stolní pily. 

Ovládání stolní pily 

V případě, že se bavíme o ovládání stolní pily, jde nám především o naklopení a zdvih kotouče. Ovládání by mělo být jednoduché a také přesné. Každá menší odchylka pak hraje ve finálním výsledku svou roli. 

Příslušenství 

Před koupí pily je také stěžejní sledovat, jaké příslušenství získáte nákupem konkrétního kusu. Mezi základní příslušenství patří boční a úhlové pravítko. Pokud je součástí stolní pily laserové pravítko, určitě jej využijete. Laserová pravítka a ukazovátka totiž zaručují přesný řez. Mezi další užitečné příslušenství určitě patří „odsávač pilin“. Odsávání funguje primárně na dvou principech. V prvním případě se „odpad“ shromažďuje do sběrných vaků. Druhou možností je nasazení klasického vysavače do předem připravených odsávacích přípojek. Odsávání Vám ušetří spoustu času, který byste jinak trávili nad úklidem. Některé pily rovněž disponují LED osvětlením, které se hodí nejen pro méně optimální podmínky při práci. 

Z bezpečnostního hlediska by žádné pile neměl chybět ochranný kryt a také nouzový vypínač, který může v případě komplikací zachránit Vaše prsty. 

Kde koupit příslušenství pro stolní pily 

Jak již bylo zmíněno v textu výše, pily ve střední cenové kategorii většinou obsahují základní příslušenství. Před nákupem je tedy dobré zjistit, jaké konkrétní příslušenství nákupem pily získáte a co ještě bude potřeba dokoupit. Příslušenství, stejně jako stolní pilu můžete koupit v kamenném obchodě nebo přes internet. Příslušenství je dobré kupovat ruku v ruce se stolní pilou, tzn. nakoupit vše od jednoho výrobce, a to najednou. Výhodou kamenného obchodu je to, že se můžete seznámit s tím, jak stolní pila vypadá a jaké je k ní nabízeno příslušenství. Rovněž můžete pracovníkovi obchodu klást své otázky a vyslechnout si jeho doporučení. V případě, že nakoupíte zboží přes internet, nemusíte nikam jezdit, tzn., že šetříte čas. Na internetu rovněž můžete využít srovnávače cen, tzn., že uvidíte, jaký internetový obchod nabízí nejlevnější pilu nebo příslušenství, které si vyberete. Výhodou nákupu přes internet je i možnost nastudování recenzí zákazníků, kteří zboží nakoupili před Vámi. Získáte tak celkem jasnou představu o tom, zda zboží za nízkou částku naplní Vaše očekávání, či zda si budete muset vybrat kvalitnější produkt, který Vám zajistí, že budete spokojeni s výsledky své práce.