Jak vybrat instalatérské pero do záchodu?

13. 04. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Ucpaná toaleta je jedním z nejčastějších problémů s odpadem v domácnosti. Existuje hned několik možností, jak si s ucpaným záchodem poradit. Velmi účinné je použití instalatérského pera, na které nedají dopustit ani profesionálové. Na co se zaměřit při jeho výběru a jak na ucpaný záchod?
Jak vybrat instalatérské pero do záchodu?

Obsah článku

Jaké faktory vzít v potaz při výběru instalatérského pera?

Instalatérské pero, které najdete také pod názvem protahovací pero na čištění odpadu nebo kanalizační pero, můžete zakoupit online. Instalatérská pera se liší svou délkou, materiálem a cenou. Jak tedy vybrat to pravé?

Velikost a typ objektu

Instalatérská pera jsou dostupná v několika délkách, obvykle se setkáte s protahovacími pery od 3 do 15 metrů. Délku byste měli volit podle délky potrubí, které potřebujete čistit.

Odborníci vždy radí zvolit o něco delší pero, abyste měli rezervu. Za zlatý střed by se dalo označit protahovací pero o délce 5 metrů. V případě větších objektů se však pravděpodobně neobejdete bez délky nad 10 metrů.

Materiál a průměr trubek

Co se týče materiálu instalatérských per, nejčastěji se setkáte s ocelovým perem. Jedná se o levné a jednoduché řešení, nevýhodou je však nebezpečí zkratu v případě, že se pero na odpad protahuje poblíž neznámých vedení. Oblíbenou variantou jsou i polyesterová pera, jež si poradí i v kanalizaci s náročnými ohyby.

Protahovací pera se liší nejen svou délkou, ale také svým průměrem. Ten by se měl odvíjet od průměru potrubí, aby se do něj protahovací pero pohodlně vešlo. Pro běžné domácí čištění je obvykle dostačující průměr 9 mm.

Cena

Rozdíly v cenách protahovacích per jsou poměrně markantní. Zakoupit můžete jak pera v ceně okolo 100 až 200 Kč, tak i pera s cenou v řádu tisíců. Pro běžné domácí použití jsou dostačující levnější pera. Při výběru instalatérského pera se ideálně řiďte zákaznickými recenzemi.

Jak vyčistit ucpaný odpad s instalatérským perem?

Protahovací pero na odpad už máte vybrané? Výborně. Nyní se podíváme na to, jak s jeho pomocí vyřešit problém s ucpaným záchodem.

K použití pera je nutná spolupráce dvou lidí. Jeden vkládá pružinu do odpadní trubky a snaží se ji nasměrovat k ucpanému místu, druhý otáčí pružinou proti směru hodinových ručiček. Myslete na to, že pero musí být natažené, jinak by se překroutilo a zničilo se. Ve chvíli, kdy se vám podaří ucpaný odpad uvolnit, vytáhněte ho a vyzkoušejte odtok vody.

Údržba a skladování instalatérského pera

Jak zacházet s instalatérským perem, aby bylo připravené k dalšímu použití a nepoškodilo se? Po použití bude pravděpodobně pero obalené mastnotou a různými usazeninami. Je třeba ho tedy důkladně očistit a následně drát smotat tak, jak byl při zakoupení.

Další možnosti čištění ucpané toalety svépomocí

Pokud se v domácnosti ucpe toaleta, první volbou obvykle bývá čištění gumovým zvonem . Tento způsob je velmi jednoduchý, ne vždy je ale účinný. Záchod a odpad můžete vyčistit také některým z chemických nebo ekologických přípravků. Ty jsou vhodné i k pravidelnému preventivnímu čištění , které výrazně snižuje riziko ucpání záchodu.  

Instalatérské pero je vhodné v případě, že se usazené nečistoty ukrývají hluboko v odpadních trubkách a nepomohly ani jiné způsoby čištění odpadu.

Další užitečné nástroje na čištění záchodu a odpadu

Jak už jsme zmínili výše, kromě protahovacího pera je oblíbeným pomocníkem při čištění ucpaného odpadu také gumový zvon. Nejedná se však ani zdaleka o jediné náčiní, které se vám může při čištění záchodu nebo odpadů hodit.

V domácnosti oceníte také například nejrůznější houbičky a kartáče, díky kterým bude váš odpad vždy v perfektním stavu.

Kdy volat odborníka?

Ani instalatérské pero bohužel není zárukou, že se vám podaří odpad vyčistit. Problém může být totiž podstatně závažnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Na vině může být například rozsazené potrubí, prorostlé kořeny do kanalizace, prasklina na potrubí, spadlý předmět do potrubí nebo zavalená a zlomená kanalizace.

V případě, že se vám tedy ucpané WC nedaří vyčistit nebo s problémy bojujete opakovaně, obraťte se na profesionální firmu, která disponuje výkonnou technikou.