Jak správně vybrat kompresor

09. 03. 2024
Autor: Tomáš Dvořák
Kompresor je nenahraditelným nástrojem pro huštění pneumatik, při čištění nečistot atd. Své místo najde jak v domácí dílně, tak v profesionálních oblastech. Jak ale vybrat ten pravý, který vyhoví vašim individuálním vlastnostem? Uděláme vám v tom jasno a poradíme, na co si dát při výběru kompresoru pozor a co je rozhodující faktor pro dosažení požadovaného výkonu.
Jak správně vybrat kompresor

Obsah článku

Typy kompresorů a jaký si vybrat

Ještě než se rozhodnete pro koupi kompresoru, je důležité pečlivě zvážit, k jakým účelům ho budete využívat. Jiné nároky musí splnit první, který bude sem tam dofukovat podhuštěné pneumatiky a druhý jenž bude dennodenně používat pro různé úkony, například jako pohon stříkací pistole. Dalším z klíčových faktorů je sací a plnící výkon a maximální tlak v nádobě. O tom ale až později.

Bezolejový kompresor 

První vzduchový kompresor v sobě skrývá speciální destičku s těsněním, které odolává teplotám a otěru. Tím nahrazuje klasický píst a minimalizuje riziko tření. Díky tomu nedochází k uvolňování olejových par do stlačeného vzduchu, což tento typ kompresoru dělá ideálním pro použití v potravinářství. Na druhou stranu může speciální konstrukce občas omezovat výkon, což z něj činí pomocníka pro méně náročné činnosti. Pokud sáhnete po typu s bezuhlíkovým motorem, máte záruku dlouhé životnosti. Bezolejový kompresor je oblíbený také pro téměř bezúdržbovou péči. 



Olejový kompresor 

Je konstruován s mazáním podobným spalovacímu motoru, kde je olej vstřikován do válce a rozptýlen do stlačeného vzduchu. Právě kvůli tomu není ideální pro styk s potravinami, například dofukování piva. Přestože olejový kompresor disponuje řadou výhod, jako je delší životnost a minimální přehřívání, nese s sebou také určitá rizika. Pokud je přehlcen olejem, může se začít zanášet a jestliže mu olej naopak chybí, hrozí jeho zadření. Olejový kompresor je perfektním pomocníkem pro dofukování pneumatik či stříkání barvy



Šroubový kompresor

Tento typ kompresoru je výkonné profesionální zařízení, které má zejména komerční využití. Používá se tam, kde je nutné generovat velké množství stlačeného vzduchu a je potřeba odvést vysoký výkon a spolehlivost při práci, například při pohánění výrobních linek. Princip fungování spočívá v pohybu šroubů, které se otáčejí proti sobě, a přitom stlačují vzduch. Šroubový kompresor je velmi tichý a efektivní. Zároveň disponuje dlouhou životností. Mezi nevýhody patří jednoznačně pořizovací cena, proto není vhodný pro domácí použití. 



Stacionární kompresor 

Jde o robustní zařízení, který obvykle nabízejí vysoký výkon. Uvnitř se nachází dvojice válců a třífázový motor. Stacionární kompresor je využíván především ke komerčním účelům, ve kterých je zapotřebí spolehlivého a odolného pracanta. Na trhu jsou k dostání dva typy těchto kompresorů – horizontální a vertikální, které se odličují tlakovou nádobou. Stacionární kompresor má však jednu velkou nevýhodu, a tou je jeho váha – je opravdu velmi těžký, a proto je k jeho přesunutí zapotřebí velká síla.

Pístový kompresor

Pístový kompresor je zařízení, které využívá pístu uvnitř svého mechanismu. Stlačuje vzduch a následně ho vypouští do tlakové nádoby, které se říká vzdušník. Jakmile je v tlakové nádobě dosaženo potřebného tlaku, kompresor se automaticky vypne a je tak připraven k následnému využití. Mezi jeho výhody patří nižší pořizovací cena a fakt, že nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Jedno mínus přeci jen má, a to hlučnost, za kterou stojí nárazy pístů uvnitř mechanismu.

Aku kompresor 

Jinak řečeno bezdrátový kompresor, představuje kompaktní a snadno přenosné zařízení, jež nabízí široké možnosti využití. Aku kompresor je ideální pro cestování autem, právě díky svým menším rozměrům a skladnosti. V případě nehody tak můžete rychle napumpovat pneumatiky auta nebo například nafouknout matraci na kempování. Při jeho výběru zkontrolujte rozsah tlaku a délku hadice. Pokud jste tedy nevěděli, jaký kompresor do auta zvolit, tak tento je ten pravý.

Vzduchový kompresor a rozhodující parametry

Chcete, aby váš kompresor odváděl tu nejlepší možnou práci? Pak se zaměřte na jeho výkon – sací a plnící. Plnící výkon je objem vzduchu v l/min, který je hnán do nářadí, jež je připojeno ke kompresoru. Tvoří pouze 60 % sacího výkonu. Jestliže chcete kompresor využít k pohánění stříkací pistole či pneumatického nářadí, je zapotřebí, aby disponoval tlakovou nádobou o objemu 50 l a plnícím výkonem 250 l/min. K dofukování podhuštěných pneumatik se obejdete bez vzdušníku. Pro jiné účely bude zapotřebí zase jiných nároků, které musí kompresor splňovat. Proto se při jeho výběru zaměřte hlavně na pracovní tlak a spotřebu vzduchu. Určitě také vezměte v úvahu fakt, jak často jej budete využívat – pro domácí účely vám bude bohatě stačit lehký malý kompresor, do profesionálních provozoven klidně ten, jehož váha přesáhne až 100 kg.

Příslušenství ke kompresoru

Kompresory na vzduch tvoří základ, ale bez správného příslušenství není jejich využití efektivní. K dostání je široká škála doplňků, které usnadní práci a zvýší pracovní výkon. Mezi nejčastější patří rázový utahovák, sada na broušení či stříkací pistole. Nepostradatelným pomocníkem je propojovací hadice, která spojuje kompresor s nářadím. Pro nadšené fotbalisty je téměř nutností mít v záloze sadu příslušenství ke kompresoru, která obsahuje také jehlu na nafukování míčů a dalších nezbytností.